Porotu cen Trilobit letos zaujal film o pilotech RAF a série o znásilnění

Kdo dostal ceny Trilobit (zdroj: ČT24)

Porotu 36. ročníku cen Trilobit nejvíc zaujal film Good Old Czechs, který pojednává o dvou československých pilotech RAF. Hlavní cenu Trilobit 2023 porota udělila i televizní sérii Pět let, jejíž autoři se věnovali tématu dávného znásilnění a jeho vlivu na osud dvou mladých lidí. Cenu Vladislava Vančury dostal kostýmní výtvarník Theodor Pištěk za celoživotní dílo, jímž přispěl ke kultivovanosti české audiovizuální i divadelní tvorby a k jejímu mezinárodnímu věhlasu.

Předávání cen ukázalo, že téma sexuálního násilí ve společnosti rezonuje. Mladší generace ovšem volá po ještě větší empatii. „Pomůže nám překonat stereotypy, které zmínila i porota ve svém vyjádření,“ řekl režisér Damián Vondrášek.

Sexuálním násilím se z oceněných snímků zabývala také Světlonoc. „Světlonoc nezpracovává téma publicisticky, ale metaforicky,“ poznamenala její režisérka Tereza Nvotová.

Snímek Good Old Czechs pak propojuje dobové záběry a vzpomínky českých letců RAF. „Nořit se do archivů a desítky hodin se dívat na dobové záběry pro nás nebylo vůbec žádné utrpení,“ vzpomíná režisér filmu Tomáš Bojar.

Film Good Old Czechs, jenž s využitím archivních a dobových dokumentárních materiálů přiblížil osudy letců RAF Františka Fajtla a Filipa Jánského, si odnesl hlavní cenu.

„Zvukové, střihové a režijní ztvárnění tohoto poutavého příběhu vytváří ryzí filmový zážitek, který by neměl ujít pozornosti nejen odborné, ale i širší divácké veřejnosti, a v neposlední řadě i filmovým a televizním distributorům,“ uvedla porota.

Do archivů se nořil i režisér dokumentu o Dežo Hoffmannovi, prvním oficiálním fotografovi legendární liverpoolské kapely Beatles.

V zahraničí se prosadil také letošní laureát ceny za celoživotní přínos Theodor Pištěk. Kostýmy pro Formanova Amadea mu vynesly Oscara, kostýmy pro film Valmont zase cenu César.