Proč má Joštův kůň dlouhé nohy? Kniha BrrrNo! staré pověsti vypráví, nové si vymýšlí

Vyšla kniha brněnských pověstí (zdroj: ČT24)

V Brně vyšla nová kniha pověstí spojených s tímto městem. Pod názvem BrrrNo! vypráví čtenářům „staré, nové i nejnovější pověsti brněnské“. Třiatřicet textů, z nichž část napsali žáci základních škol, ilustrovali místní výtvarníci. Jejich ilustrace jsou zároveň vystaveny v Moravské galerii. Kniha pověstí slouží i jako průvodce po brněnských místech.

BrrrNo! je členěno do tří oddílů. První - a nejobsáhlejší – část zahrnuje tradiční brněnské pověsti. Čtenáři si připomenou příběh o kole a drakovi, o švédském obléhání či o pokladu na Zelném trhu. Kniha pokračuje výběrem „urban legends“, městskými legendami, které mají blízko k temnějším příběhům.

Náleží k nim i historky o známých lidech spojených s Brnem: spisovateli Rudolfu Těsnohlídkovi, skladateli Leoši Janáčkovi či Bezrukém Frantíkovi, jak se přezdívalo umělci Františku Filipovi, který se narodil bez obou horních končetin.

Místa, která by si pověst zasluhovala

Autory závěrečného oddílu jsou žáci základních škol v Brně. „Místa, která by si pověst zasluhovala, jsme pověstmi vybavili,“ dodává editor knihy Jan Krajčirovič. Nejen Brňané si tak mohou nově přečíst pověst o tom, jak markrabě Jošt protáhl svému koni všechny nohy, o nešťastných duších v Cejlu nebo o metru na Nových sadech.

Každý příběh doprovází autorské ilustrace, autory jsou výhradně brněnští umělci, například Ivan Svárovský, Adam Klouda nebo Radek Mauer. Ve velkoformátovém provedení jsou jejich ilustrace zároveň k vidění v atriu Místodržitelského paláce v Brně.

Soubor pověstí tak může sloužit i jako průvodce, začíná totiž mapou s jednotlivými místy. BrrrNo! zájemci koupí zatím jen v pobočkách Moravské galerie nebo brněnského Turistického informačního centra, s městskou mytologií se ale můžou seznamovat i on-line na stejnojmenném webu.