Red Hot Chili Peppers vydali nové album. Zase

Red Hot Chili Peppers vydali nové album (zdroj: ČT24)

Kapela Red Hot Chili Peppers rozhodně netrpí tvůrčí krizí. Nové album Return of the Dream Canteen svědčí spíše o nebývalé produktivitě, které napomohl podle všeho i návrat kytaristy Johna Frusciantea. Kalifornští rockeři totiž tento rok vydali už druhou desku. A podle jejich slov je novinka plnohodnotnou nahrávkou stejně jako předchozí Unlimited Love.

Druhým studiovým albem během pouhého půlroku jdou Red Hot Chili Peppers tak trochu proti trendům, protože hudební průmysl táhnou spíše singly. „Papričky“ nejprve přišly s deskou Unlimited Love, kterou napěchovaly sedmnácti skladbami. Stejný počet písní jim ještě vystačil na nahrávku Return of the Dream Canteen.

Alba dělí pár měsíců, podle kapely ale druhé z nich není sestavené ze zbytků prvního počinu, má mu být rovnocenným partnerem. Všechny skladby přitom vznikly během stejného nahrávání.

„Byli jsme jen my čtyři v jedné místnosti a prostě jsme napsali spoustu hudby a psali a psali bez časového omezení a nakonec jsme všechny tyto písně nahráli. Vždycky jich nahrajeme víc, než kolik vyjde na desku, ale často zůstanou v šuplíku nebo nedokončené. Ale my jsme je všechny dokončili. Prostě jsme měli pocit, že máme příliš mnoho dobrých písní na to, abychom nevydali další desku. Není to žádná béčková deska nebo něco podobného,“ vysvětlil pro časopis Billboard bubeník Chad Smith.

Nejen on mluví při nahrávání o skvělé chemii, kterou by bylo škoda nevyužít. Obě desky vznikly v nejsilnější sestavě, k níž opět patří i kytarista John Frusciante.

A také producent Rick Rubin, který v devadesátých letech stál za jedním z největších hitů kapely Under the Bridge. I jeho přičiněním obsadila deska Unlimited Love nejvyšší příčku hitparád ve Spojených státech, Velké Británii a mnoha dalších zemích.

Red hot Chili Peppers to dotáhli z Kalifornie mezi nejúspěšnější rockové kapely. Začátky spadají do osmdesátých let, kdy se na střední škole potkali basák Michael Balzary alias Flea a zpěvák Anthony Kiedis. Popularitu kapele přineslo zejména průlomové album Blood Sugar Sex Magic. Komerčně úspěšné byly i následující nahrávky One Hot Minute a Californication. Před českými fanoušky „Papričky“ zahrály už několikrát, naposledy v roce 2016.