Místo Havaje Sicílie. Nejoceňovanější minisérie současnosti Bílý lotos se stane sexuální fraškou

Luxusní hotelový resort, zazobaní hosté a personál, který musí plnit jejich přání. Tato kombinace zafungovala jako rozbuška vztahových dramat, mocenských pnutí i kulturních a generačních válek v satirické minisérii Bílý lotos, která v polovině září získala deset sošek Emmy. Na konci října dostane pokračování, které bude mít o epizodu navíc, havajský ostrov Maui vymění za Sicílii a na scénu se v něm vrátí Tanya v podání Jennifer Coolidgeové.

Režisér Mike White prý nápad Bílý lotos dostal díky stanici HBO, která ho oslovila, zda by pro ni během pandemie nenatočil minisérii na jednom uzavřeném místě, kde by se mohly snadno dodržet všechny bezpečnostní protokoly, a kde by „práce nebyla za trest“, jak sdělil listu The Hollywood Reporter. S herci a štábem se tak uzavřel v luxusním resortu Four Seasons na havajském ostrově Maui, kde několik dní točil příběh z fiktivního přepychového hotelu nazvaného The White Lotus.

V šesti epizodách se proplétají osudy hostů, kteří přijíždějí v rámci nového turnusu – mladých novomanželů, jež nečekaně navštíví matka ženicha, která za výlet platí, rodiny, jež s sebou veze i rasově smíšenou kamarádku dcery, které vadí „privilegované“ postavení vůči místním obyvatelům, nebo také bohaté paničky v podání zmíněné Coolidgeové, která přijíždí rozptýlit prach své matky. První epizoda přitom začíná takzvaným flashforwardem – někdo z hostů tuto nablýskanou dovolenou nepřežije.

Bílý lotos, jenž měl premiéru loni v červenci, se rychle stal fenoménem díky přesně odpozorovaným situacím, které jdou podle kritiků dál než jen k očekávaně bezpečné legraci z bohatých lidí a jejich rozmarů, ačkoliv z práce ve službách dělají „existenciální horor“. Šest epizod v polovině září získalo deset sošek Emmy, kromě Whitea si pro cenu došla ještě například Coolidgeová nebo Murray Bartlett, jenž hraje manažera resortu Armonda, který se zamotá do překotné situace s nalezenou taškou s drogami.

Noví hosté, nové problémy

White prý sérii zamýšlel jako takzvanou antologii, kdy se každé pokračování může odehrávat v jiném resortu – druhá řada Bílého lotosu bude mít premiéru na konci října a má mít sedm dílů. „Bude mít jinou atmosféru. První série byla zaměřena na hosty versus zaměstnance hotelu – kdo má peníze a kdo má moc. Nová série je víc o sexuální politice s prvky postelové frašky, kdy se lidé plíží do hotelových pokojů a nazpátek,“ sdělil White webu TV Insider.

Postava Tanye i s novým partnerem mají být jedinými charaktery, které se vrací z Havaje. Detaily ohledně nových sicilských hostů jsou zatím tajné, má jít ale například o dva manželské páry, které se neustále porovnávají, nebo tři generace mužů, kteří jedou do Itálie po stopách svých předků. Mezi hosty se budou proplétat i dvě místní dívky, personál má řídit manažerka v podání italské herečky Sabriny Impacciatoreové.

Boj mezi chudými a bohatými

Novinka stanice HBO ale není jediným titulem poslední doby, v němž se řeší mocenské machinace určené společenským postavením. Do českých kin nedávno vstoupil Trojúhelník smutku, který se zčásti odehrává na luxusní jachtě, jejíž kapitán je „americký komunista“, a mezi pasažéry lze nalézt „ruského kapitalistu“ nebo pár modela a influencerky, který „platí“ svojí fyzickou krásou, a to dokonce i poté, kdy jde celá loď ke dnu. Snímek švédského režiséra Rubena Östlunda získal na letošním ročníku festivalu v Cannes Zlatou palmu.

„Třídní boj“ akcentuje například i nedávný oscarový hit Parazit, v němž se rodina chudáků nechá zaměstnat jako služebnictvo v rodině bohatého byznysmena, aby si pak chtěla exkluzivní status svého zaměstnavatele sama přivlastnit. Netflix pak na konci roku uvede svoji novou detektivku Na nože: Glass Onion, která je pokračováním tři roky starého hitu, v němž zavražděný patriarcha zámožného klanu odkáže svůj majetek k nelibosti příbuzenstva svojí hispánské služebné.