Zlatého lva v Benátkách získal podruhé v historii dokument. Cenu si odnesl i snímek z české koprodukce

Končí filmový festival v Benátkách a hlavní cenu Zlatého lva si odváží dokumentární film americké režisérky Laury Poitrasové All the Beauty and the Bloodshed (Všechna ta krása a zabíjení). Je to teprve podruhé v historii festivalu, co hlavní cenu získal dokument. Cenu pro nejlepší tvůrkyni do čtyřiceti let získala režisérka Cristina Grosanová za film Běžná selhání. Vznikl v české koprodukci a natáčel se v Praze.

Hlavní hrdinkou vítězného dokumentu je známá umělkyně Nan Goldinová, která se jako aktivistka zapojila do boje proti rodině Sacklerových, vlastníků farmaceutické firmy Purdue Pharma. Právě ta vrhla v 90. letech na americký trh silný lék proti bolesti OxyContin, který způsobuje rychlou závislost. Kvůli závislosti na opiátu podle expertů zemřelo v USA za dvě desetiletí více než půl milionu lidí.

Poitrasová, která získala řadu cen včetně Oscara za svůj dokument Citizenfour (Příběh Edwarda Snowdena) z roku 2014, při přebírání ceny poděkovala za to, že festival uznal, že „dokument patří do kinematografie“ a složila hold Goldinové. 

Goldinová sama upadla do závislosti na OxyContinu, který jí lékaři předepsali na tlumení bolesti po operaci. Kvůli tomu se pak pustila do boje za to, aby se americké kulturní instituce vzdaly peněz od Sacklerových, kteří byli štědrými mecenáši.

Stříbrný lev za kanibalskou romanci

Stříbrného lva za režii dostal Ital Luca Guadagnino za kanibalskou romanci Bones and All. Velkou cenu poroty dostalo francouzské drama ze soudní síně Saint Omer režisérky Alice Diopové. Porota udělila i zvláštní ocenění, které získal vězněný íránský režisér Džafar Panahí za snímek No Bears.

Cenu pro nejlepší herečku získala Cate Blanchettová za výkon ve filmu Tár amerického režiséra Todda Fielda, kde ztvárnila dirigentku německého symfonického orchestru, která se potýká s překážkami v prostředí, kde vládnou muži. Volpiho pohár pro nejlepšího herce porota udělila Colinu Farrellovi za roli v černé komedii The Banshees of Inisherin irského režiséra Martina McDonagha.

Loni Zlatého lva v Benátkách získal snímek Událost francouzské režisérky Audrey Diwanové a o rok předtím roadmovie Země nomádů Chloé Zhaoové. Potřetí v řadě si tak letos odnáší hlavní cenu žena.

Jediný dokument, který dosud získal v Benátkách Zlatého lva, byl v roce 2013 snímek Sacro GRA režiséra Gianfranka Rosiho.

Snímek s českou koprodukcí

Rumunsko-maďarská režisérka Cristina Grosanová získala cenu pro tvůrce do čtyřiceti let za snímek Běžná selhání, který vznikal v české koprodukci. Režisérka jej natočila podle scénáře spisovatelky a scenáristky Kláry Vlasákové.

„Feministická dystopie Cristiny Grosanové je varováním o světě, který se záhadně hroutí. Zároveň nás však vyzývá, abychom se apokalyptické závrati nevzdávali a čelili jí lidskou sounáležitostí,“ zdůvodnila výběr filmu umělecká ředitelka festivalu Gaia Furrerová.

Události: Filmový festival v Benátkách (zdroj: ČT24)

Český snímek ve virtuální realitě

Na festivalu se představil i český zástupce, a to snímek Tmání od Ondřeje Moravce, který představuje progresivní proud kinematografie – film ve virtuální realitě. Je navíc autobiografický a také nabízí pohled do jeho dětství a dospívání, kdy bojoval s depresí. Každý divák se během promítání může dostat do režisérovy hlavy. 

„Vidíte ten příběh ze všech stran, tím pádem, dokážete se pak víc vcítit do toho člověka, co asi prožíval, než kdybyste viděli klasický film,“ vysvětluje Moravec. 

I když v Benátkách vidí ve virtuální realitě budoucnost, klasický film – i podle Ondřeje Moravce – nijak neohrozí. V Česku podpořil jeho Tmání Národní ústav pro duševní zdraví. Do budoucna chystá i projekce ve školách.