Geoffrey Rush, Benicio del Toro a hlavně desítky snímků. Začal filmový festival v Karlových Varech

V Karlových Varech začal největší filmový festival v Česku. Míří na něj „batůžkáři“, lesk dodávají zahraniční hvězdy, jako je Geoffrey Rush, Liev Schreiber či Benicio del Toro. Z tuzemského filmu čestné ocenění přijme herec Boleslav Polívka. Šestapadesátý ročník festivalu promítne desítky titulů, zakončí ho 9. července předání Křišťálového glóbu režisérovi nejlepšího snímku.

Ve vizuálu šestapadesátého ročníku můžou lidé odkrývat různé okamžiky a hosty z historie festivalu. Mezi postavičkami najdou i prezidenta přehlídky Jiřího Bartošku. Ten je rád, že se Vary po dvou pandemií omezených ročnících vrací v původní podobě, zároveň nechce přehlížet, že nejde o návrat do stejného bodu.

Zahraniční hvězdy se bojí války

„Lidé se ještě pořád bojí. Jednak se bojí covidu, jednak se bojí války na Ukrajině. Nesmyslné války za humny,“ říká. Oboje ovlivňuje především účast hostů, podle Bartošky si někteří Američané myslí, že Česko je velmi blízko, ne-li přímo součástí Ukrajiny. Ale i v reakci na nedobré časy vidí smysl festivalu. „Ta doba je opravdu divná. Proto se tu scházíme každý rok v létě, abychom se koukali na filmy, které se nám tu dobu snaží vysvětlit anebo nám poradit, jak s ní dál žít,“ říká.

Bez hlavní zahraniční hvězdy se musel obejít už zahajovací ceremoniál, který tradičně ve své režii připravili bratři Cabanové. Absence světové star a k tomu nevlídné počasí byly zřejmě důvody, proč u červeného koberce vítalo hosty méně lidí než v jiných letech.

I tak jich u hotelu Thermal čekaly stovky a potleskem přivítali kromě Jiřího Bartošky také dlouholetého festivalového moderátora Marka Ebena, jenž doprovodil bývalou první dámu Livii Klausovou, či herečky Jiřinu Bohdalovou, Hanu Vagnerovou a Alenu Mihulovou. Úvod plný patřičného lesku si nenechal ujít ani Jiří Macháček, který se svou kapelou Mig 21 a Orchestrem Národního divadla zahraje na úvodním koncertu pro veřejnost. Pocta zahajovací filmové projekce připadla Superhrdinům od italského režiséra Paola Genovese.

Záznam: Červený koberec k zahájení 56. KVIFF (zdroj: ČT24)

Soutěží i české filmy

V soutěžích jsou si i letos rovnocennými konkurenty hrané a dokumentární filmy. Do výběru se dostaly i tituly českých tvůrců, část z nich má z varských soutěží už předchozí zkušenosti. V hlavní soutěži má tuzemská kinematografie zástupce dva. Křišťálový glóbus může obdržet Beata Parkanová za novinku Slovo a Tomasz Wiński za debutové Hranice lásky. Zaujmout porotu se v nejsledovanější kategorii pokusí také počiny z Japonska, Francie, Řecka či Španělska.

Hned několik českých titulů se dostalo do nové soutěže Proxima, která navazuje na sekci Na východ od Západu a rozšiřuje ji. Například Adéla Komrzý a Tomáš Bojar promítnou v Proximě observační dokument z výtvarného prostředí Zkoušky umění. V sekci Zvláštní uvedení se mimo jiné chystá Velká premiéra čili hořkosladká komedie Miroslava Krobota.

Z počinů mimo soutěžní kategorie upozorňuje umělecký ředitel Karel Och na hudební snímek Moonage Daydream, který do programu přibyl doslova pár dní před začátkem festivalu. „Říct o tom filmu, že je to dokument, by bylo nefér, protože je to tak neobvyklá audiovizuální zkušenost založená na celé kariéře Davida Bowieho a na pěti milionech archivních kousků, s fantastickým zvukovým designem. Velký zážitek,“ upozorňuje Och.

Zahraniční hvězdy: Rush a del Toro

Že neodjedou s prázdnou, už mají jisté laureáti čestných ocenění. Ti jsou zároveň očekávanými hosty letošního ročníku: australský herec Geoffrey Rush, jeho americký kolega Benicio del Toro a zástupce české kinematografie Boleslav Polívka. „Když Bolek Polívka hrál v Paříži, tak Geoffrey Rush chodil na jeho představení a moc se těší, až se s Bolkem uvidí,“ prozradil nečekanou souvislost prezident festivalu Jiří Bartoška. 

Festival na počest oceněných – a obvykle i podle jejich výběru – promítne některé snímky z jejich filmografie. Festivaloví diváci si tak připomenou tituly Králova řeč, Traffic – nadvláda gangů či Zapomenuté světlo.

„Když člověk vidí ten několikaminutový sestřih pro laureáta, který dostává cenu za přínos, tak vidí, kolik práce za ním je,“ podotýká Bartoška. Zvláštní pocty se dostane i jeho festivalové souputnici, někdejší umělecké ředitelce Evě Zaoralové, která zemřela letos v březnu. Bartoška zahájí výstavu připomínající působení Zaoralové ve Varech.

Mezi desítkami hostů přitahuje pozornost také třeba americký herec, scenárista a režisér Liev Schreiber. Ve Varech už byl před osmnácti lety, tedy předtím, než se proslavil především jako zametač problémů losangelské smetánky Ray Donovan ve stejnojmenném seriálu.

Králova řeč / Lionel Logue (Geoffrey Rush)
Zdroj: ČT24/Bontonfilm

Karlovarská přehlídka ani letos neopustí od zvyku uvést další digitálně restaurovaný film ze zlatého fondu. Tentokrát volba padla na Žert. Adaptaci Kunderova románu v souladu s novou vlnou natočil v roce 1968 Jaromil Jireš.

Dění v Karlových Varech i v šestapadesátém ročníku pokrývá Česká televize, ať už ve zpravodajství, nebo ve Festivalových vteřinách s Markem Ebenem. ČT také 9. července odvysílá závěrečný ceremoniál s vyhlašováním vítězů. Navíc se opět přímo ve Varech otevírá Dům ČT, kde se představí nejen tvůrci a herci spojení s koprodukčními filmy uváděnými ve festivalovém programu, ale i se snímky a seriály chystanými pro obrazovku.