Fólie a neony. Anselm Reyle rád balancuje na hraně nevkusu

Německý umělec Anselm Reyle uvedl v Česku svou první samostatnou výstavu. Charakteristická je pro tohoto výtvarníka práce s jasnými barvami, neony a fóliemi. Právě malba na transparentní fólie je těžištěm jeho aktuální kolekce Radiant Adventure – zářivé dobrodružství – prezentované v pražském DSC Gallery.

Reyle o sobě říká, že balancuje na hraně nevkusu. Kombinuje malby a lesklé fólie, vysoké umění a kýč, tvoří z barev i odpadu.

„Materiál je mým jazykem. Pracuji s věcmi, které jsem někde našel. Je to abstraktní umění, doplněné o předměty každodenního městského života. Abstrakce je pro mě důležitá, protože ji lze vykládat v různých úrovních. Může ji chápat i dítě,“ vysvětluje umělec.

Lesklých fólií si všiml jako laciné výzdoby výloh obchodů v devadesátých letech v Berlíně. Inspiraci hledá třeba v architektuře poválečného Německa, v nalezených předmětech z bleších trhů či v zářivých neonech.

Vyvážit chladné a teplé světlo

Instalace výstavy se točila kolem světla, přirozeného i umělého. „Některá díla září sama od sebe, takže musím hledat světelnou rovnováhu. Jiná díla potřebují denní světlo a v galerii denní světlo je. Dosvěcuji je, aby výsledné světlo bylo teplé. Snažím se co nejlépe vyvážit chladné a teplé světlo,“ popsal Reyle přípravu v DSC Gallery.

Léta se věnoval výuce na uměleckých akademiích, například v Karlsruhe, Berlíně a také v Hamburku. Nyní tvoří především ve svém ateliéru v prostředí industriálních ruin. Sám říká, že jeho velkou inspirací je klasická moderna včetně té české. Tuzemským návštěvníkům svou tvorbu představuje do 29. července.

Anselm Reyle vystavuje v DSC Gallery (zdroj: ČT24)