Hlavně to zdraví, přeje si Langmajer při zásnubách a Nedbal v ringu

Režisér Jiří Vejdělek natáčí zatím poslední díl připravovaného komediálního cyklu Hlavně to zdraví. Podle scénářů Marka Epsteina vznikly humorně laděné příběhy o lidech, jejichž mládí je nenávratně pryč, ale do důchodu mají ještě daleko – a hlavně, do jejich života mnohdy komicky zasáhly choroby. V televizních filmech se s neduhy vyrovnávají Jiří Langmajer, Jan Nedbal či Simona Stašová.

Jednotlivé příběhy spojují choroby, které na protagonisty přicházejí nečekaně. Jsou banální, někdy komické, jindy bizarní. A vždy důvodem pro přehodnocení dosavadního života. „Točíme o neduzích, které mohou člověku překvapivě přijít k duhu,“ shrnuje režisér Jiří Vejdělek.

Langmajera trápí zuby

Například Jiřímu Langmajerovi coby padesátníku Richardovi překazí bolest zubů zásnuby. Zuby ho chytnou zrovna ve chvíli, kdy ho chce jeho výrazně mladší přítelkyně (v podání Anny Fialové) seznámit se svými rodiči, s nimiž má dlouhodobě komplikovaný vztah.

„Téma nedorozumění mezi otcem a dcerou mě jako tatínka tří holek zaujalo. On jí nemůže odpustit, že se odstěhovala z Brna do Prahy a pořídila si nemanželské dítě. Navíc teď mu chce představit muže, který je věkově blíže jemu než dceři. Není to pouhá komedie, je v ní mnoho dramatických situací, a také jsem si chtěl poprvé v životě zahrát se Simonou Stašovou,“ vyjmenoval důvody, proč kývl na roli přísného otce, Miroslav Hanuš. Stašová hraje jeho manželku, která se neustále snaží obrušovat třecí plochy v rodině.

Zatím poslední příběh zamýšleného cyklu se natáčí v ringu. Boxerem, který není zrovna při síle, protože má problémy s trávicím traktem, se před kamerou stal Jan Nedbal. Na roli trénoval s profesionály. „Ti ze mě, troufám si říct, za velmi krátkou dobu udělali alespoň obstojného boxera, abych mohl hrát nemocného boxera. Zdravého by mi nikdo nevěřil,“ předpokládá.

Někdy nezbývá než se smát

Humorné příběhy o zdraví začal Marek Epstein psát ještě před pandemií. „Říká se, že nemoc je předěl. Naší snahou bylo ukázat, že lidé z choroby vystupují trošku jiní, v případě našich komedií snad lepší,“ poznamenává k cyklu. Téma filmů podle něj v sobě nese poťouchlost, s níž se člověk dokáže bavit při sledování někoho jiného, komu je trochu zle.
Snahou tvůrců bylo se nicméně nemocem smát, ale ne vysmívat. „Vybalancovat to je na mě i na hercích, ale myslím, že od určitého věku už nám nic jiného nezbývá, než si z některých věcí dělat legraci,“ uzavírá Vejdělek.

První čtyři snímky z cyklu Hlavně to zdraví odvysílá Česká televize ještě letos.

ČT natáčí cyklus komedií o zdraví (zdroj: ČT24)