Hadí plyn má být podobenstvím o současné „evropské divočině“

David Jařab natáčí Hadí plyn (zdroj: ČT24)

Režisér David Jařab začal natáčet film Hadí plyn. Snímek nejen o hledání sebe sama uprostřed „evropské divočiny“ je inspirován novelou anglického spisovatele polského původu Josepha Conrada Srdce temnoty. Jařab Conradův příběh režíroval už před několika lety na divadle.

Pro potřeby natáčení se studio na Kavčích horách proměnilo v interiér rybářské chaty. Do ní, kdesi v oblasti na hranicích Evropy, přijíždí hlavní hrdina. Právě tady zažívá zlom. „Cítí, že má v sobě nějaký konflikt, něco mu chybí, něco hledá a neví úplně přesně co. Něco ho volá, něčím je vtahován a on se potřebuje vydat na cestu, aby přijal temné stránky svojí duše,“ přibližuje hrdinovo napětí herec Stanislav Majer.

Hadí plyn má být podobenstvím o současném stavu Evropy. Kromě hledání vlastní identity řeší i ekologická a ekonomická témata, částečně také uprchlickou krizi.

„V Conradově knize přichází bílý muž do Afriky a je konfrontován s černým světem, ve filmu je to naopak, protože to je převedeno do současné situace. Ve filmu přichází Afrika za bílým mužem, a nejenom mužem k nám do Evropy a na pozadí tady toho všeho se odvíjí ten příběh,“ vysvětluje David Jařab, který napsal i scénář.

Hledání sebe sama nikdy nekončí

Coby divadelní režisér tuto látku zpracoval už dříve do podoby divadelní inscenace. Hlavní roli v divadelním Srdci temnoty hrál rovněž Stanislav Majer. „Od prvního nápadu na film je to asi sedm let, představení jsme dělali zhruba před dvanácti lety, takže Hadí plyn je dovršením přemýšlení o téhle látce,“ poznamenává.

David Jařab a Stanislav Majer při natáčení filmu Hadí plyn
Zdroj: CinemArt

Epizodní, ale důležitou roli majitele chaty, si zahrál Tomáš Jeřábek. „Hledání sebe sama je proces, který nikdy nekončí,“ poznamenává k tématu snímku. V dalších rolích se představí Martin Pechlát, Dalibor Buš, Mara Lukama či Václav Vašák.

V ateliéru strávil štáb jen jeden den, většina příběhu vznikne na jihu Slovenska, kde herce čeká i natáčení v močálech a také ve více jazycích. Filmování je plánováno do druhé poloviny května, točit se bude také v Bratislavě či v chorvatském Splitu.