Chrudimské muzeum si posvítilo na luminiscenční loutky. Divadlo Blackwits vzniklo v emigraci

V Chrudimi vystavují luminiscenční loutky (zdroj: ČT24)

Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi otevřelo novou expozici Cesta za světlem. Návštěvníkům představí luminiscenční loutky divadla Blackwits Ivana Krause a Naděždy Munzarové. S představeními na principu černého divadla vystupovali přes čtyřicet let v mnoha zemích světa.

Spisovatel a scénárista Ivan Kraus a jeho žena, výtvarnice, režisérka a loutkoherečka Naděžda Munzarová, odešli po okupaci Československa v srpnu 1968 do zahraničí. Aby se uživili, vystřídali různá zaměstnání, která ale vždy dokázali skloubit s autorským loutkovým divadlem nebo (v případě Ivana Krause) s literární tvorbou.

„Pro mě je tato výstava důkazem toho, že i když vám někdo zpřetrhá život a musíte začít úplně znova, může z toho vzniknout něco velmi krásného a půvabného,“ podotýká ředitelka loutkářského muzea Simona Chalupová.

Black + Witz

Kraus a Munzarová založili divadlo Blackwits, název vznikl spojením anglického slova black (černý) a německého Witz (vtip). Stavěli na principu černého divadla. Na černém pozadí hráli loutkami, které svítili díky látce luminofor. „Pomocí speciálních barev osvětlených ultrafialovým zářením docílíme velice zajímavých barevných efektů,“ upozorňuje Břetislav Oliva z chrudimského muzea.

Munzarová loutkoherectví studovala, Kraus k němu přišel spíše náhodou, ovlivnilo ho právě černé divadlo. „V dětství jsem hrál loutkové divadlo, pak literární kabaret. Pak jsem jednou viděl na Václavském náměstí To jsou věci. Byl jsem užaslý,“ vzpomíná Kraus.

Pro Blackwits vytvářeli krátké vtipné skeče, s nimiž vystupovali během varietních představení nebo televizních programů pro děti a mládež. V letech 1975 až 2017 odehráli více než 14 500 představení. Chrumdimské muzeum tvorbu Blackwits připomíná až do ledna příštího roku.