Festival Jeden svět se vydal na cesty svobody, přes Ukrajinu, Afriku i za českým recidivistou

Festival Jeden svět obrací pozornost na místa, kde jsou svoboda i demokracie křehkými věcmi. Cesty svobody, zvolené pro čtyřiadvacátý ročník jako hlavní téma, navíc ještě více aktualizovala válka na Ukrajině. Mezinárodní festival dokumentů o lidských právech se koná po celé republice, hlavní, pražská část začíná 23. března.

Volbou hlavního tématu chtěl festival podle výkonné ředitelky Lenky Lovicarové upozornit po dvou letech pandemie na země, kde lidé bojují o svá práva bez ohledu na covid. Agrese, kterou Rusko napadlo sousední Ukrajinu, dodala tématu další rozměr.

„Filmy z Ukrajiny, Ruska nebo Běloruska jsou pevnou součástí našeho programu,“ podotýká Lovicarová. Letos například Dům z třísek, který dánský režisér Simon Lereng Wilmont natáčel v dětském domově na východě Ukrajiny, kde konflikt trvá už několik let. Ruská dokumentaristka Vera Krichevskaya osobně uvede svůj snímek Zatracená práce, v němž odkrývá, co obnáší poskytování nezávislého zpravodajství v Rusku. Dokument Hlas od Nadzeyi Zaitsavy zase vypráví, jak mohou protivládní protesty v Bělorusku převrátit život člověku vzhůru nohama.

„Přidali jsme filmy o Ukrajině do projektu Promítej i ty, aby si naši promítači a promítačky mohli půjčit film a promítnout ho svým komunitám, a tak přispět k prostoru, kde se může debatovat o dění na Ukrajině. Mnozí to spojili i se sbírkou na podporu Ukrajiny,“ dodává Lovicarová.

Rozhovor s výkonnou ředitelkou Lenkou Lovicarovou (zdroj: ČT24)

Česká soutěž nabídne časosběr i politiku

Celkem Jeden svět letos nabídne osmdesát dokumentů – a také šest snímků ve virtuální realitě – z různých zemí. Pražskou část zahajuje polský film režiséra Kacpera Lisowského Soudci pod tlakem. Ukazuje, jak rychle mohou být cesty svobody nezávislého soudnictví ovlivněny vládní stranou.

„Doporučila bych i film afrického režiséra Ousmanea Samassékoua Poslední útočiště. Zpracovává téma uprchlictví a vypráví příběh lidí, kteří se přes Saharu snaží dostat do Alžírska,“ zmiňuje další titul výkonná ředitelka.

Jedna ze soutěží je tradičně vyhrazena české kinematografii. Uvedeny zde boudou například dva časosběrné projekty. Helena Třeštíková navazuje na osudy recidivisty Reného, Linda Kallistová Jablonská sleduje osudy mladých žen, které opouštějí výchovný ústav v Počátkách. Hned několik filmů se věnuje volbám: ať už jsou to Prvovoliči Markéty Ekrt Válkové, Kandidátky Jana Geberta či Hlasy pro prezidenta, v nichž Martin Kohout podává vrstevnatou zprávu o posametovém vývoji české společnosti.

V Praze se festival koná do konce března, celkem lze na Jeden svět zajít až do 3. dubna v pětadvaceti tuzemských městech. S některými projekcemi jsou spojeny také debaty, i letos rovněž pokračuje projekt Jeden svět na školách.