Aspoň nějakou svobodu, přeje si recidivista René. Trailer poutá na pokračování jeho osudu

Trailer: René – vězeň svobody (zdroj: ČT24)

„Pokání jako způsob života, to je nepřípustné, ale chci nějaký smysl,“ říká v traileru k novému dokumentu jeho protagonista René. Tehdy nenapravitelného recidivistu představila Helena Třeštíková divákům už v roce 2008, sledovala ho ale i další roky – celkem více než třicet let. Reného další osudy prozradí nový film s podtitulem „vězeň svobody“ v kinech od 7. dubna.

Původní film René vyhrál „evropského Oscara“, tedy Cenu Evropské filmové akademie za nejlepší dokument. Hlavního hrdinu v něm režisérka Helena Třeštíková sledovala od jeho sedmnácti do sedmatřiceti let, kdy dlouhé pobyty ve vězení střídal s krátkým pobytím na svobodě.

Skutečně na tři roky do vězení?

Podle Třeštíkové život Reného reflektuje český systém trestu. „V roce 1989, ještě za socialismu, Reného v jeho šestnácti letech poslali za drobnou krádež do vězení. To by se dneska už nestalo. Po opakovaných přečinech a návratech do vězení René později strávil dlouhou dobu na svobodě, do kriminálu už nikdy jít nechtěl, normálně pracoval. Ale pak ho chytili kvůli řízení bez řidičáku. Jistě, je recidivistou a dělal to opakovaně. Ale dostal za to tři roky! Skutečně posadíte takového člověka za řízení bez řidičáku na tři roky do vězení?“ podivuje se.

Během natáčení prvního filmu udržovala režisérka s Reném kontakt především prostřednictvím dopisů, v průběhu natáčení druhého dokumentu byli v kontaktu už přes mobilní telefon. René ale podle Třeštíkové vždy rád psal, napsal několik knih, příjemně ji překvapila také jeho spolupráce s kreslířem a hudebníkem Jaromírem 99 v projektu Věznice: Místo pro umění.

René – vězeň svobody
Zdroj: Aerofilms

„René neustále čte. Má dobrou paměť, dokáže citovat, ale i reflektovat jednotlivé významy. Inteligenčně je vysoce nad průměrem. Přitom se často pohybuje na společenském dně. To mi připadalo jako unikátní kombinace,“ nepochybuje Třeštíková.

Život je krátký

V pokračování René postupně zjišťuje, že je život příliš krátký na to, aby ho strávil za mřížemi. Snaží se vyhnout vězení. A také si najít vztah, který by vydržel déle než pár týdnů. Jeho sžíravý postoj vůči systému mu však zůstává, stejně jako tetování na krku s jednoznačným vzkazem: Fuck of People.

Ještě před uvedením do kin se dokument René – vězeň svobody objeví v soutěži festivalu Jeden svět, který se koná od 21. března do 3. dubna. Podtitul letošního ročníku se shoduje s celoživotním tématem Reného: Cesty svobody.