Zemřel režisér Krotitelů duchů Ivan Reitman

Ve věku pětasedmdesáti let zemřel kanadský režisér a producent slovenského původu Ivan Reitman. Točil především komedie, k jeho nejznámějším titulům patří Krotitelé duchů nebo Policajt ze školky.

Ivan Reitman zemřel v sobotu ve spánku ve svém domě v Kalifornii, uvádí s odvoláním na agenturu AP server The Guardian. Příčina smrti není známa. „Naše rodina truchlí nad nečekanou ztrátou manžela, otce a dědečka, který nás naučil objevovat v životě kouzlo,“ uvedli Reitmanovy děti v prohlášení.

„Utěšuje nás, že jeho filmařská práce přinesla smích a štěstí bezpočtu lidí po celém světě,“ připomněli příbuzní.

Krotitelé duchů

Nejslavnějším titulem v Reitmanově filmografii jsou Krotitelé duchů (Ghostbusters) z roku 1984. Na scénáři k duchařské komedii spolupracoval s Danem Aykroydem, který hrál také jednu z hlavních rolí. Se slizem si museli poradit rovněž Bill Murray, Harold Ramis a také Sigourney Weaverová.

Reitman natočil o pár let později i úspěšné pokračování a jako producent se zapojil v roce 2016 do remaku, v němž krotitele duchů nahradily krotitelky. „Měl jsem tu čest s Ivanem úzce spolupracovat a byla to vždy velmi poučná zkušenost. Všichni mu v žánru komedie mnohé dlužíme,“ napsal na Twitteru režisér snímku Paul Feig. Připojil také vzpomínku na svého režijního předchůdce jako na velkorysého muže, který ho podporoval.

Na původní příběh pak loni navázal Reitmanův syn a sám také úspěšný filmař Jason komedií Krotitelé duchů: Odkaz.

Točil komedie se Schwarzeneggerem, drama s Costnerem

Ivan Reitman se v Hollywoodu prosadil především jako tvůrce komedií. Natočil také dobrodružných Šest dní, sedm nocí s Harrisonem Fordem a Anne Hecheovou či sci-fi Evoluce s Davidem Duchovnym.

Opakovaně se na place sešel s Arnoldem Schwarzeneggerem, vždy šlo o akční komedie, v němž slavný silák hrál Policajta ze školky, těhotného muže (Junior) a jedno z nesourodých Dvojčat. Tím druhým byl Danny DeVito. V případě Dvojčat se mluvilo i o pokračování, v němž by hlavní hrdinové objevili své trojče, které by hrál Eddie Murphy. Režie se měl opět ujmout Reitman. K natočení ale nedošlo.

Posledním režijním počinem Ivana Reitmana tak zůstává nikoliv komedie, ale sportovní drama Velký draft z roku 2014. Ve filmu z prostředí amerického fotbalu se objevil Kevin Costner, Jennifer Garnerová či Sam Elliott.

Reitmanovy filmy bavily diváky, oscaroví akademici jejich režiséra nechali bez povšimnutí. I když třeba první Krotitelé duchů měli nominace dvě – za zvláštní efekty a titulní píseň Raye Parkera jr. Přímo Ivan Reitman jednu nominaci na Oscara nakonec také dostal – coby producent komedie Lítám v tom, natočenou jeho synem Jasonem.

Dítě slovenských emigrantů

Do Hollywoodu „došel“ Reitman až ze slovenského Komárna, kde se narodil nedlouho po konci druhé světové války židovským rodičům. Z rodné země si ale příliš nepamatoval.
Jeho rodiče – matka prošla Osvětimí, otec se zapojil do odboje a poté měl podnik na výrobu octa – se rozhodli po komunistickém puči odejít z Československa. V roce 1950 se dostali do Vídně, ukryti v nákladovém prostoru člunu.

Reitman přiznával, že ke svému rodišti nemá žádný bližší vztah. „Považuji se za ryze hollywoodského tvůrce,“ prohlásil. Z Československa si prý pamatoval jen „prazážitek“ z napínavé cesty na vlečném člunu.

Zemřel režisér Ivan Reitman (zdroj: ČT24)