Jeden utekl, druhý zůstal a zemřel. Hugo Haas na divadle rozmlouvá se svým bratrem Pavlem

Vznikla hra o Hugo Haasovi a jeho bratrovi (zdroj: ČT24)

Co by si na sklonku života řekl herec Hugo Haas se svým zemřelým bratrem, hudebním skladatelem Pavlem Haasem? Jejich rozhovor si domýšlí představení souboru ProART Company. Inscenaci Haas – Dny po slávě propojující činohru a současný tanec uvádí v Praze, Brně a Olomouci.

Představení zachycuje prvorepublikovou hereckou hvězdu Hugo Haase na sklonku života. Sedí v křesle a rekapituluje svůj život. Prochází si těžké okamžiky, jakými byla výpověď z Národního divadla, útěk před nacisty do zahraničí, začátky v Hollywoodu.

Haas z protektorátu odešel i s manželkou Bibi z obavy, co za osud by mu připravil jeho židovský původ. Dostal se do Ameriky a poměrně úspěšně se uchytil v Hollywoodu. Mimo jiné ve filmu Escape (Únik) převyprávěl vlastní únik z okupované vlasti. V ní nechal syna Ivana, narozeného v roce 1939. Ujal se ho Hugův bratr Pavel.

„To je jeden z traumatických okamžiků. Odjedete ze země a necháte své dítě u bratra a jeho ženy a pak už bratra nikdy nepotkáte a syna uvidíte odrostlého po šesti letech. To jsou dramatické momenty,“ podotýká autor inscenace Martin Dvořák.

Osudové astma

Pavel Haas byl zavražděn v roce 1944 v koncentračním táboře v Osvětimi, ve stejném roce zemřel i jejich otec v Terezíně. „Hugo se po smrti bratra o něm odmítal bavit, nikomu žádné svoje pocity nesděloval, je to vlastně i důvod, proč sám onemocněl astmatem, protože se dozvěděl, že se Pavel Haas udusil v plynové komoře,“ vypráví Dvořák.

Lída Baarová a Hugo Haas ve veselohře Okénko (1933)
Zdroj: ČT24/ČTK

Udušením skončil nakonec i život Huga Haase. Ve Vídni, kam se přestěhoval, aby byl blíž své domovině, dostal astmatický záchvat. Byl doma sám a pomoc si nezvládl přivolat.

Tanec a činohra

Ve hře Huga Haase ztvárnil herec Norbert Žid, odpovědi bratra Pavla vyjadřuje stylizovaná pohybová choreografie. Jejím autorem i interpretem je Martin Dvořák. Tvůrci vycházeli z knihy Pavla Taussiga a také z rozhovoru, který nedlouho před svou smrtí poskytl Haas Československé televizi. Hudební stránka vychází ze skladeb Pavla Haase i filmů Huga Haase. Autorem je DJ Jan Hanák Sonority.

Komornímu dialogu můžou diváci naslouchat v Praze ve Werichově vile, v olomouckém prostoru Telegraph a také ve Vile Löw-Beer v Brně, které je rodným městem bratrů Haasových. Představení se tu hraje 19. února, v den 121. výročí narození Huga Haase.