Recidivista René se vrací. Ne do vězení, ale v dokumentu Heleny Třeštíkové

Helena Třeštíková představuje pokračování jednoho ze svých četných časosběrných projektů. Samostatným dokumentem uzavírá jednu etapu v životě recidivisty Reného, jehož sleduje přes třicet let. Za první snímek s tímto protagonistou získala v roce 2008 Evropskou filmovou cenu.

Třeštíková potkala Reného ve vězení pro mladistvé, když mu bylo osmnáct. Letos oslavil padesátiny. Filmové pokračování doplňuje podtitul: René – vězeň svobody. „Název se dá vykládat různými způsoby. Je to taková metafora toho, že ani na svobodě René není úplně svobodný a že pořád řeší ten svůj vztah ke svobodnému životu a smysl života na svobodě,“ upřesňuje Třeštíková.

Připouští, že když na natáčení s Reném navázala, věřila, že za mříže se už nevrátí. „Ono to dlouhou dobu tak vypadalo, ale potom byl zavřený za řízení bez řidičáku, což je docela absurdita. Fakt je, že jako recidivista byl chycený víckrát, ale dostal tři roky. Taky on to v dokumentu velmi intenzivně reflektuje,“ prozradila. „Ale z těch třinácti let tři roky vězení, jinak svoboda, takže vlastně úspěch,“ dodává.

Sám René dochází k tomu, že život je příliš krátký na to, aby ho strávil za zdmi vězení. „Nemusím si pořád užívat, chci nějaký smysl,“ říká v dokumentu. Byl také jedním z prvních diváků. Podle slov Heleny Třeštíkové neměl k zachycení svého osudu žádné připomínky. „A myslím, že dokonce říkal, že ho to dojalo,“ připouští režisérka.

Lokální kronika, ale univerzálně srozumitelná

Kromě Reného novinku zhlédlo už také publikum na světovém festivalu dokumentárních filmů v Amsterdamu. „Jsem takový lokální kronikář. Dělám česká témata v Česku. Tak se zahraničního publika ptám: ‚Rozumíte tomu?‘ Většinou odpovědi jsou: ‚Rozumíme, je to univerzální.‘ Takt to bylo i teď,“ shrnula své dojmy Třeštíková.

Do českých kin vstoupí René na jaře příštího roku. V předpremiéře ale snímek promítne přehlídka Tady Vary hned v zahajovací den 30. listopadu. René, stejně jako dalších pět titulů přehlídky, se bude promítat jen jednou, ve stejný čas v různých kinech po celé republice. Projekce v pražském Světozoru a následné debaty by se měl účastnit i sám hlavní hrdina.

Helena Třeštíková o pokračování dokumentu René (zdroj: ČT24)