Jestli se Brno stalo dobrou kulisou, budeme rádi, říkají tvůrci romance Marťanské lodě

Česká filmová romance Marťanské lodě ukazuje v klipu k písni Jablka první záběry. Příběh, který vychází ze zážitků hudebníka kapely Květy Martina Kyšperského, natočil režisér Jan Foukal. Kromě Kyšperského se v romanci z Brna představí Eliška Křenková. Marťanské lodě „o lásce, odplouvání a múzách“ jsou hotové delší dobu, uvedení ale zbrzdila pandemie. Pražská premiéra bude v polovině září.

„To čekání je zvláštní věc, protože film počítá s divákem. Jakmile diváci nejsou a ten film nemůžou reflektovat, tak je to zvláštní pocit, že jste něco udělal, ale nevíte, co to skutečně je,“ sdělil ve Studiu 6 režisér Jan Foukal, který má za sebou dokument Amerika. Jeho novinka Marťanské lodě vychází ze stejnojmenné knihy básní Martina Kyšperského a Aleny Černé.

Martin a Eliška (Kyšperský a Křenková), hlavní hrdinové filmu, se poprvé setkávají na narozeninové party ve vybydlených prostorách brněnského nádraží. Mladá psycholožka hudebníka pozve na přednášku, kterou pořádá, a na Martina zapůsobí. On kolem ní krouží, ona ho loví. Vyrazí spolu do plaveckého bazénu, na výlet za město a setkávají se i v Norsku. Po návratu domů zjišťují, že bez sebe nemůžou být.

Tvůrci o filmu mluví jako o „hollywoodské romanci v kulisách Brna“, píseň Jablka je pro ni prý velmi důležitá. „Ta píseň má v sobě nějaké otázky, které v ní nejsou zodpovězeny, ale příběh, co je v tom filmu, na ně odpovídá,“ uvedl Kyšperský, jehož skutečné zážitky se ve filmu odrážejí.

Pro snímek je klíčová hudba

Ve filmu je důležitá hudba, kterou obstarali různorodí interpreti: nahrával například orchestr Berg, dirigoval Albert Romanutti, ve filmové kapele Mulet hrají vedle Kyšperského Jirka Konvalinka a Cyril Kaplan ze skupin Vložte kočku nebo Mutanti hledají východisko. „Martin je jedním z těch, kdo umí udělat písňový text na úrovni, která je v česku výjimečná,“ uvedl ve Studiu 6 Foukal.

Filmaři natáčeli v Brně v palácích Typos či Jalta, v Kabaretu Špaček, Kabinetu múz, Bajkazylu nebo v areálu brněnské Malé Ameriky u železničního nádraží. „Jestli se to město stalo dobrou kulisou k tomu filmu, tak jsem rád,“ řekl Foukal.

Nový Omerzu i Zátopek

Do českých kin se chystá se zpožděním více snímků. Nedávno ukázala první záběry také romance Chyby od Jana Prušinovského či komedie Patrika Hartla Prvok, Šampon, Tečka a Karel na motivy jeho knihy. V hlavních rolích čtyř kamarádů se představí Martin Pechlát, David Švehlík, Hynek Čermák a Martin Hofmann.

„Filmový Prvok je vyprávění o odvaze udělat něco debilního, co nám připomene, že můžeme bezstarostně žít, i když máme všichni hypotéky a na krku festival problémů,“ přibližuje snímek režisér.

Ještě v září se chystá do kin nový snímek oceňovaného režiséra Olma Omerzua Atlas ptáků, v němž se představí Miroslav Donutil, Alena Mihulová či právě Eliška Křenková. Na premiéru čeká také o rok odložený Zátopek Davida Ondříčka, v němž hlavní role manželů Zátopkových ztvárňují Václav Neužil a Martha Issová. Očekává se premiéra na festivalu v Karlových Varech na konci srpna, po níž by měl snímek vstoupit do kin.

Na konci srpna se také na premiéru chystá nový film Tomáše Vorla Cesta domů, adaptace populárního blogu Deníček moderního fotra s Jiřím Mádlem v hlavní roli, či snímek Muž se zaječíma ušima, jehož hraje Miroslav Krobot. Očekávání vzbuzuje třeba také černá komedie Shoky & Morthy: Poslední velká akce, za níž stojí Andy Fehu. Ten na sebe před několika lety upozornil hororovou komedií Nenasytná Tiffany.