Myšička i Trojan vyšetřují zločiny. Boží mlýny chtějí bavit, Docent čerpá ze zkušeností exšéfa mordparty

Jan Hřebejk a Eliška Křenková představují Boží mlýny (zdroj: ČT24)

Česká televize začala vysílat kriminální komediální seriál Boží mlýny, v němž chytá zločince do pasti vyšetřovatel v podání Martina Myšičky. Vzniká i další krimi série, ve které hraje Ivan Trojan profesora z policejní akademie, jenž se musí vrhnout do praxe. Ve skanzenu Řepora na okraji Prahy začalo také natáčení poslední části televizní série Marie Terezie.

Nový kriminální komediální seriál Jana Hřebejka Boží mlýny vysílá Česká televize každou neděli. Autorem námětu a spoluscenáristou této šestidílné série je novinář Janek Kroupa. Jednotlivé případy Božích mlýnů jsou však smyšlené, žádný z nich přímo neodkazuje ke kauzám, kterým se v minulosti Kroupa jako novinář věnoval.

Novinka nesází na zavedené postupy osvědčené v detektivním žánru, podle Hřebejka jde více o komedii než detektivku. „Je to zvláštní žánr, byl jsem napjatý, jestli to publikum vezme. Uvidíme, protože míra komediální nadsázky je tam velká na to, že téma je vážné,“ řekl ve Studiu 6 Hřebejk.

V seriálu jsou podstatné infiltrace skrze převleky, jedním z inspiračních zdrojů je také podle Hřebejka americký snímek Podraz. Dopadení pachatele si nenechávají Boží mlýny až na konec. Tým, který na zločince chystá pasti, vede postava ztvárněná Martinem Myšičkou. Pro uměleckého šéfa Dejvického divadla je to první výrazná role policejního vyšetřovatele. Podle Hřebejka připomíná i Kroupu.

„Má v sobě kus takového toho buldoka, že si jde za svým. Zároveň i určitou eleganci, nadhled a hravost. Nebojí se převtělit do někoho jiného, aby se infiltroval tam, kam má,“ sdělil Myšička. Od ostatních televizních detektivek odlišuje Boží mlýny také píseň nazpívaná herci, kteří si v seriálu zahráli. Tvůrci si ji půjčili z repertoáru Spirituál kvintetu.

Strach s Trojanem točí třetí společnou krimi sérii

Pro Českou televizi ale právě vzniká i další krimi, v níž představuje kriminalistu další výrazná osobnost Dejvického divadla, Ivan Trojan. Režisér Jiří Strach s ním natáčí sérii Docent, předtím spolu však pracovali již několikrát, třeba na obou dílech pohádky Anděl Páně. Toto je třetí společná kriminální série.

„Za těch dvacet let spolupráce si už nemusíme říkat věci nahlas, tady už stačí jenom mrknutí oka, naznačit gestem a oba vlastně víme, co se na tom place má odehrávat,“ sděluje Strach.

„Hraji docenta, což je profesor z policejní akademie čili policejní teoretik. Vinou takového tabulkového omylu se dostane do praxe a přímo na vraždy. Z knížek má teorii, praktici se mu vysmívají,“ říká Trojan. S vyšetřováním pomáhá kriminalistka, kterou hraje Tereza Ramba. Je to neřízená střela, rychleji jedná, než myslí.

Ivan Trojan a Jiří Strach na natáčení Docenta (zdroj: ČT24)

„Neváhá vytasit zbraň, kdykoliv je příležitost, dělá to velice často. Kolegové ji za to samozřejmě milují. Musím říct, že je to postava, kterou si opravdu užívám,“ uvádí Ramba.

Na scénáři se podílel bývalý kriminalista Josef Mareš, příběh ale nevychází ze skutečných událostí. Zato ze zkušeností exšéfa mord party ano. Třídílnou krimi sérii budou filmaři natáčet do konce května. Detektivní příběh se na obrazovkách ČT objeví příští rok.

Kotek si zahraje takřka šedesátníka

Ve skanzenu Řepora na okraji Prahy také začalo natáčení závěrečného dílu televizní série Marie Terezie. Připravovaná třetí část se zabývá pozdějším obdobím života panovnice – snahou o politicky výhodné sňatky dětí, vleklými finančními potížemi říšské pokladny, úmrtím milovaného Františka Štěpána a předáním žezla komplikovanému, ale schopnému synovi Josefovi.

Ve skanzenu vznikla nuzná vesnice druhé poloviny 18. století. Přestože je šlechtic, přijde Mladý Josef mezi prostý lid a učí se jeho práci. „Právě tím, že vyrážel mezi lidi a snažil se poznat svoji říši, tak dospěl k tomu, že některé reformy jsou nezbytné a že k nim musí přistoupit, i přestože nebudou populární,“ říká výkonný producent Jan Novotný.

Panovníka, který jednou zruší nevolnictví a umožní existenci různých křesťanských vyznání, hraje Aaron Friesz. Velký časový oblouk obsáhne i představitel manžela Marie Terezie Vojtěch Kotek. V jednu chvíli mu bude 57 let, v sérii ale vystřídá už třetí herečku v roli habsburské panovnice, jíž v posledním období života ztvární Ursula Straussová.