Roubenky doplnili sklem. Českou cenu za architekturu získalo sídlo firmy Lasvit

Hlavní cenu České ceny za architekturu získali Jiří Opočenský a Štěpán Valouch z ateliéru ov architekti za rekonstrukci a dostavbu sídla firmy Lasvit v Novém Boru. Autoři pro sklářskou firmu rekonstruovali několik tradičních severočeských dřevěných staveb z počátku 19. století a doplnili je dvěma novými objekty podobného tvaru, ale v jiných materiálech, z nichž jeden je skleněný. Mezi šesticí finalistů byla také revitalizace pražských náplavek, vinotéka, mateřská škola, rodinný dům a dílny pro zemědělské stroje.

Ve finále pátého ročníku ceny porota vybírala ze 191 přihlášených děl. „Oceněné dílo je kombinací původního a navrhovaného, starého a nového, tradičního s tím úplně současným. Právě bravurnost přístupu k zadanému problému a lehkost, s jakou finální výstup působí v tak složitém architektonickém prostředí, dovedly porotu k udělení hlavní ceny,“ uvedla ke svému výběru porota. Vítězná stavba je podle ní „originálním, suverénním a komplexním dílem“.

Sídlo firmy Lasvit v Novém Boru (autoři: Jiří Opočenský, Štěpán Valouch / ov-a, ov architekti; spoluautoři: David Balajka, Anna Schneiderová)
Zdroj: Stavba roku

Ze šesti finalistů hned dva projekty byly od jednoho týmu, ateliéru 111 architekti. Rodinný dům v pražských Jinonicích je stavbou, kterou považuje porota za „dobrý příklad toho, jak může být architektura prospěšná společnosti i soukromému majiteli“. Prostý a skromný exteriér podle poroty popírá velkorysost a bohatost domu, které lze vnímat uvnitř. 

Dílny pro servis a údržbu zemědělských strojů a vozů v Opatově nedaleko Svitav jsou podle poroty reprezentantem toho nejlepšího, co v současné době česká architektura nabízí – jednoduchost, racionalitu, čistý koncept postavené na opodstatněné kontextualitě.

Dílny Opatov, Praha (Atelier 111 architekti)
Zdroj: Alexandra Timpau (alex shoots buildings)/ČKA

Porota do finále vybrala i projekt revitalizace pražských náplavek od Petra Jandy a ateliéru brainwork, kteří navrhli vestavby do mohutných stávajících zdí nábřeží a úpravy prostor v nich.

Architektonický ateliér, který založili roku 2010 v Brně architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof, sbíral trofeje již v minulých ročnících ceny. Letos mu porota udělila titul za projekt Enotéka Znojmo. Pojem enotéka se používá pro skladiště vína, vinotéku či vinnou knihovnu, která má i výraznou architektonickou podobu. Posledním finalistou byla mateřská škola Za Branou v Pacově, kterou navrhl ateliér Vyšehrad.

Enotéka, Znojmo (Chybik+Kristof Architects & Urban Designers)
Zdroj: Laurian Ghinitoiu/ČKA

Šumná města a Šumné stopy jsou výjimečným počinem

Za výjimečný počin dostaly cenu pořady Šumná města a Šumné stopy. Tvůrčí dvojice Radovan Lipus a David Vávra se v Šumných městech věnovali moderní architektuře českých sídel a měla 66 dílů. Vávra se vydával poznávat krásy Česka celkem 13 let. Za specifickou poetikou vyrazili poprvé do Ostravy už v roce 1995.

Šumné stopy se zase v 54 dílech zaměřily na opomíjený odkaz českých architektů ve světě. První cesta vedla do Japonska, poslední k protinožcům. V 54 dílech Šumných stop obletěli tvůrci celý svět. V nových epizodách se chtějí vydat třeba do Švýcarska nebo na Ukrajinu.

Do soutěžní přehlídky se letos mohla přihlásit díla postavená na území České republiky mezi lety 2015 až 2019. Novostavby podobně jako v předchozích ročnících převládaly nad rekonstrukcemi a činily přibližně tři pětiny z přihlášených projektů. I letos se potvrzuje, že důležitým tématem výstavby v České republice zůstává bydlení. Dvě pětiny přihlášených staveb (77) jsou projekty pro bydlení, stejně jako v předchozím ročníku.

Při České ceně za architekturu bylo uděleno ještě šest cen partnerů. Cenu organizuje Česká komora architektů.