Dům beze spánku rozebírá téma, u něhož společnost zaspala

Poruchy spánku tématem divadelní inscenace (zdroj: ČT24)

Jak se cítí člověk trpící nespavostí nebo naopak nadměrnou spavostí, zkoumá kolektiv Nesladim. Divadelní soubor inscenaci připravoval s odborníky a vycházel z rozhovorů s lidmi, které spánkové poruchy trápí. Dům beze spánku uvádějí na scéně pražského Divadla Archa.

Se spánkovými poruchami se potýká zhruba 40 procent dospělých. Z toho 17 procent bylo někdy – nejčastěji v dětství – náměsíčných a až 15 procent populace trpí nespavostí. Problémy způsobené nekvalitním spánkem ovlivňují jejich osobní život i fungování ve společnosti, která na ně ale nebere ohledy. 

„Insomniak zkrátka těžko vysvětlí svému šéfovi, že se špatně vyspal a že by potřeboval přijít do práce odpoledne,“ uvádí konkrétní příklad režisérka inscenace Linda Dušková. „Narkoleptiky zase vyhazují z kaváren, když usnou na stole. Společnost nereflektuje, že je možnost polyfázického spánku, kdy lidé mají jenom jinak rozčleněný den podle toho, kdy si jdou lehnout, a kvůli tomu ten časový řád vnímají úplně jinak než většina lidí, což je společensky nepřijatelné.“

Zkušenosti s nekvalitním spánkem má i jeden z herců Michal Kern. Zhruba deset let řeší problémy s usnutím. Ví tak přesně, co se v hlavě insomniaka odehrává. Autoři mluvili i s mnoha dalšími lidmi, kteří poruchami trpí, a také s odborníky. Na inscenaci spolupracovali s Národním ústavem duševního zdraví.

Podcast a další stigmata

Insomnii, narkolepsii či somnambulismus rozebírá navíc podcast Přežij tuhle noc, který vznikl jako doprovod inscenace.

Do Domu beze spánku pozve kolektiv Nesladim diváky opět na podzim. Na první projekt tohoto nového divadelního uskupení navážou další inscenace, spojovat je bude snaha destigmatizovat psychické poruchy a témata s nimi spojená.