ZÁZNAM: Česká filharmonie hrála pro nemocnice, které bojují s koronavirem

ZÁZNAM: Koncert Pomáháme s Českou filharmonií (zdroj: ČT24)

Benefiční koncert pro pražské a brněnské nemocnice bojující s epidemií koronaviru připravila na sobotní večer Česká filharmonie. Kvůli zákazu pořádání společenských akcí hudebníci hráli před prázdným hledištěm pražského Rudolfina. Posluchači přesto o hudební zážitek nepřišli, koncert vysílala ČT art a bylo možné ho sledovat také přes internet, na facebookové stránce České filharmonie nebo v tomto článku.

„Šíření koronaviru jsme všichni zpočátku sledovali s odstupem a říkali jsme si, že to snad brzy přejde a situace nebude až tak vážná,“ uvedl generální ředitel České filharmonie David Mareček. 

Pandemie koronaviru, která do České republiky dorazila na začátku března, ale donutila filharmoniky zrušit řadu vystoupení. 

„Koncerty jsme museli zrušit, ale hned jsme začali přemýšlet i o tom, jak a komu bychom mohli pomoci, zvlášť když jsme sami zaznamenali tak ohromnou vlnu solidarity od našich posluchačů, kteří nechtějí vracet vstupné, aby zahladili vzniklé ztráty,“ vysvětlil Mareček, proč se filharmonici rozhodli uspořádat benefiční vystoupení.

Během koncertu mohli diváci poslat libovolný příspěvek do veřejné sbírky organizované Nadací Via. Do konce koncertu se vybralo téměř pět milionů korun, sbírka ale pokračuje i v dalších dnech.

  • DAROVACÍ WEB: Darujte online na www.darujme.cz/nemocnice
  • DMS: SMS ve tvaru DMS NEMOCNICE 30 nebo DMS NEMOCNICE 90 lze poslat na telefonní číslo 87 777. Cena je 30 či 90 Kč.
  • PŘEVOD NA ÚČET: Přispět můžete i darem na sbírkový účet Nadace Via 9999552222/0800. 

Výtěžek benefice se rozdělí mezi čtyři nemocnice pečující o těžké případy lidí s koronavirovou infekcí. Konkrétně jsou to Nemocnice Na Homolce, Fakultní nemocnice v Motole, Fakultní nemocnice Brno a Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Nemocnice vybrané peníze použijí na nákup zdravotnických pomůcek, které v současnosti nejvíce potřebují.

Program koncertu s názvem Pomáháme s Českou filharmonií byl složen především z děl Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka. Doplnila je například také skladba Johanna Sebastiana Bacha.

Koncert z Dvořákovy síně Rudolfina v přímém přenosu vysílala ČT art v sobotu od 20:00 na televizních obrazovkách a v iVysílání. Streamován byl na facebookové stránce České televize a České filharmonie, ale také Českého rozhlasu, Českého rozhlasu Vltava a dalších institucí. Přenos bylo možné volně sdílet na sociálních sítích, a to i v zahraničí. Všichni účinkující vystoupili bez nároku na honorář.

Česká filharmonie ve čtvrtek představila plánovanou 125. sezonu. „V současné době nemůžeme hrát, můžeme ale snít. Naše sny se pak stanou skutečností v nadcházející sezoně, v níž budeme slavit 125. výročí České filharmonie. Nemůžeme se dočkat, až vás opět přivítáme v Rudolfinu a na všech dalších místech, kde vystupujeme a vystoupíme,“ uvedl šéfdirigent filharmonie Semjon Byčkov.