#ZdravíJeUmění. Mádl na sítích zachraňuje bábu, Schwarzenegger osla

„Pomáhat a chránit“ není v těchto dobách už jen heslem policie. K obojímu vyzývají mimo jiné i umělci, jak čeští, tak zahraniční. V souvislosti s opatřením proti šíření nemoci COVID-19 nemohou sice často na pódia, jeviště či vernisáže, ale mnozí své známé tváře využívají na sociálních sítích k šíření osvěty a vzájemné podpory.

Například herečky Jennifer Garnerová a Amy Adamsová se rozhodly  zapojit nejen své hollywoodského známé do pomoci pro děti. Přispět chtějí znevýhodněným americkým školákům, kteří po uzavření škol přicházejí o možnost pravidelného stravování. Příspěvek na jejich obědy má zajistit předčítání celebrit. Po své oblíbené dětské knížce tak sáhli třeba režisér Ron Howard, komik Jimmy Fallon nebo herečky Reese Witherspoonová a Jamie Lee Curtisová.

Hudebník Neil Diamond se zase rozhodl „říct to písní“. K mytí rukou ponouká „koronavirovou“ předělávkou svého hitu Sweet Caroline z roku 1969. Jen v souladu s hygienickými pravidly původní text „hands, touching hands / reaching out, touching me, touching you“ nahradila slova „hands, washing hands / reaching out, don't touch me, I won't touch you“.

Diamondovu píseň by si určitě měl pustit Arnold Schwarzenegger. Legendární silák vyslal do světa video ze svého obývacího pokoje, kde tráví čas s poníkem jménem Whiskey a oslíkem Lulu. S pomocí svých zvířecích spolubydlících veřejnost nabádá, aby se držela doma.

Nemálo je také slavných, kteří prostřednictvím sítí oznámili, že je COVID-19 dostihl. K takovým patří pěvec Plácido Domingo, herec Idris Elba nebo jeho oscarový kolega Tom Hanks. Poslední jmenovaný si tak nemusí na trosečníka už jen hrát (věrného Pátka mu dělá manželka Rita Wilsonová). Čím se na svém skutečném pustém ostrově zabavil, si nenechává pro sebe. 

Čeští umělci nezůstávají ve sdílení svých pocitů a výzev pozadu. Třeba Balet Národního divadla zveřejnil video, jak se dá tančit i doma v kuchyni nebo na balkoně. „Protančeme tím!“ volají odhodlaně divadelníci.

K těm, kteří se rozhodli zpříjemnit „domácí vězení“ ostatním, patří herečka Tereza Ramba. Na Instagramu proto v živém streamu po večerech předčítá. Její kolega Jiří Mádl přišel s kampaní Zachraň bábu. Názvem odkazuje na více než deset let starý projekt, jímž apeloval na mladé voliče, aby „domluvili“ svým prarodičům, že není dobré volit levici. Tentokrát veřejnost žádá o zapojení se do pomoci seniorům, kteří potřebují nakoupit, vyzvednout léky nebo jen vynést koš.

A ve virtuálním prostoru nechybí ani poděkování těm, kteří už pomáhají. Lékařům, zdravotníkům, hasičům či pošťákům. Listonošům zdravici poslal muzikant Vilém Čok nebo herec Ladislav Hampl. „Sklepák“ Milan Šteindler jim popřál „Alles Gute“ a Vojtěch a Tatiana Dykovi v dvojhlasném pozdravu propojili mluvené slovo s pěním lidovky „jede, jede poštovský panáček“.

A chybět nemůžou ani roušky na všechny způsoby. Spousta tuzemských umělců se fotí se zakrytým obličejem, aby ukázali, že nosit roušku není trapné a zbytečné. Jako „příklady, které táhnou“ využil známé tváře v informačním videu i Hasičský záchranný sbor.

Umělci po sítích šíří podporu i osvětu (zdroj: ČT24)