Vysílá televize třetího věku. Seniorům dodáme náladu i informace, přeje si ředitel ČT

Petr Dvořák. Senioři jsou nejohroženější, chceme jim přinést trochu dobré nálady a nostalgie (zdroj: ČT24)

Praktické rady a tipy, informační servis i nápady na volnočasové aktivity, cvičení a recepty přináší nová „televize třetího věku“. Program ČT3 spustila Česká televize 23. března a určen je především pro seniory. „Při zprávách, které přicházejí, není úplně jednoduché držet se v dobré kondici a v dobré náladě,“ vysvětluje v rozhovoru generální ředitel ČT Petr Dvořák, že nový kanál má sloužit především jako klidná alternativa k ostatnímu vysílání. Návod, jak „Trojku“ naladit, uvádíme na konci článku, další otázky zodpoví speciální stránka.

Proč vzniká program ČT3 a pro koho je určen?

Poté, co se nám v rekordně krátké době povedlo obsloužit jednu velkou cílovou skupinu, která je pro nás důležitá, což jsou rodiče, děti a učitelé (viz zábavně-vysílací program UčíTelka), řekli jsme si, že budeme hledat cestu, jakým způsobem obsloužit druhou skupinu, která je dneska nejzranitelnější. Musí sedět doma, nemůže ani přijímat návštěvy, protože je ohrožena, a potřebuje se nějakou formou zabavit a dostat lepší náladu. Protože popravdě řečeno, při zprávách, které přicházejí, není úplně jednoduché držet se v dobré kondici a v dobré náladě.

Říkal jste, že na přípravu byl rekordně krátký čas. Jak krátký?

Celý kanál jsme postavili snad během jednoho týdne, ale není to tak, že bychom vycházeli úplně z nuly. Projekt archivního kanálu je v České televizi už několik let, akorát jsme neměli prostor a ani finanční prostředky, abychom ho mohli spustit. Díky tomu, že jsme teď spoustu výroby zrušili, nevysíláme mnoho sportovních i jiných akcí, jsme měli šanci zafinancovat vznik takového kanálu. Alespoň dočasně chceme seniorům přinášet trochu zábavy a trochu nostalgie.  

Přibližte více vysílací schéma. Na co se diváci mohou těšit?

Vysílací schéma se skládá z archivního fondu ČT. Budeme vysílat zábavné pořady i seriály, a to jak ty úplně nejstarší, tak ty nejznámější. K tomu přidáme vzdělávání, například v podobě soutěže O poklad Anežky České. Mezi tím by měly fungovat informační bloky. Zabývat se budou vyloženě tématy, která zajímají seniory. Tyto informační bloky vysíláme každý den ráno v devět, ve tři a v pět odpoledne.

Upoutávka: Co nabízí ČT3? (zdroj: ČT24)

Ve vysílání ČT3 by se mělo objevit více retro prvků. Například se na obrazovky vrátí hlasatelky anebo rozcvičky.

Ono je to trochu východisko z nouze. Když máte týden na spouštění televizního kanálu, je to skoro na zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Hlasatelky nám nicméně pomáhají jednak navigovat diváky, aby věděli, co se vysílá, a zároveň je to prvek, který vrací zpátky do minulosti. Nevstupujeme ale standardním způsobem z hlasatelny, v hlasatelky se přemění moderátorky pořadu Sama doma a v prostředí Sama doma budou také našim divákům říkat, co je čeká.

Můžete ve stručnosti zmínit i některé seriály a pořady z archivu, které se objeví na ČT3?

Začínáme seriálem Eliška a její rod, na který navážou Dva písaři. Vysíláme také kultovní seriál Nemocnice na kraji města. Ono to sice vypadá, že jde o dramatický seriál, ale vzhledem k tomu, že všichni vědí, jak to s doktorem Štrosmajerem dopadne, bereme ho spíše jako zábavné připomenutí.

Jak dlouho s fungováním ČT3 počítáte? 

Řekli jsme si, že zkusíme udržet oba dva projekty, tedy ČT3 i UčíTelku, minimálně po dobu nouzového stavu, po dobu, kdy lidé nesmí vycházet ze svých domovů, ale jsme připraveni vysílat minimálně další měsíc až dva. 

Potvrzuje se v současné situaci poslání České televize jako veřejné služby?

Je evidentní, že ve chvílích, kdy se něco děje, se lidé snaží hledat informace na České televizi. Je to dáno i tím, že důvěra ve zpravodajství ČT je vysoká. Dělali jsme si výzkum a v poslední době 40 procent lidí hledá informace pouze z České televize. V tuhle chvíli ČT plní svoji službu a i to, že jsme přidali tyto dva projekty, vzdělávací a pro seniory, je rozšiřováním veřejné služby. Mimochodem stejné kroky, jako děláme my, dělá i BBC, akorát s dvou- až třítýdenním zpožděním po nás.

Jak a kde naladit ČT3

Diváci se mohou obracet pro pomoc na Divácké centrum České televize (2 6113 6113)

  • Program ČT3 je možné naladit v terestrickém vysílání, a to v novém vysílacím standardu DVB-T2. „99,5 procenta obyvatel České republiky má možnost příjmu tohoto signálu, ale je možné, že v některých oblastech, speciálně na Moravě, nebudou lidé ještě vybaveni zařízením, které nový signál přijímá,“ připouští generální ředitel ČT Petr Dvořák. „Bohužel to je daň za snahu, abychom ČT3 spustili rychle a dostali ji k divákům co možná nejjednodušeji.“
  • Jak naladit ČT3 automaticky: Pokud přijímáte televizní vysílání pomocí antény a přešli jste na nový vysílací standard DVB-T2, zkontrolujte, zda se v seznamu programů objevil nový ČT3. Pokud ne, zapněte funkci automatické aktualizace programů a zkontrolujte znovu seznam programů (tuto funkci má velké množství televizních přijímačů i set-top boxů). Když se v seznamu objeví program ČT3, můžete jej případně přesunout na vámi vybranou pozici.
  • Bohužel detailní postup, který by platil univerzálně pro všechny přístroje, neexistuje. Každý televizor a set-top box má jiné nastavení. Je nutné řídit se podle manuálu konkrétního přístroje.
  • Manuální ladění, pro zkušenější uživatele: Pokud se vám program ČT3 po automatickém přeladění nepodařilo najít, můžete se pokusit jej vyvolat manuálně. Uvádíme zde jen jeden z nejobvyklejších postupů při ladění přijímače (pozor, označení funkcí u některých typů televizorů budou ale odlišná).
  • Vstupte v nabídce vašeho televizoru do MENU.
  • Vyhledejte sekci NASTAVENÍ/SETTINGS.
  • Najděte funkci LADĚNÍ/TUNE.
  • Doporučujeme pak vybrat možnost MANUÁLNÍ LADĚNÍ/MANUAL. To po vás bude vyžadovat zadání čísla kanálu v místě příjmu. Je to číslo, které jste zadávali při přeladění na nový vysílací standard DVB-T2.
  • Seznam podle možností jednotlivých vysílačů najdete zde (v dolní části stránky).
  • V satelitním i kabelovém vysílání je rovněž program dostupný, ale rychlost zařazení do nabídky záleží na možnostech jednotlivých operátorů. Programy České televize, která je provozovatelem vysílání ze zákona, by měly být rozhodně zařazeny v základní nabídce provozovatelů těchto služeb.
  • „Nejlepší je, pokud lidé ČT3 nemohou najít, aby zavolali přímo svému operátorovi,“ radí generální ředitel ČT Petr Dvořák.
  • V pozemním vysílání ČT3 vysílá pouze v novém standardu DVB-T2, pokud máte starší přístroj, bude potřeba pořídit set-top box, který „umí“ DVB-T2, nebo nový televizor. Nebo si zaplatit satelitní, kabelový či internetový příjem.
Jak se naladit na ČT3 (zdroj: ČT24)