Muzeum, ve kterém bydlí lidé. Monumentální věžové domy v Kladně zvou návštěvníky

Kladno v polovině března otevře muzeum památkově chráněných věžových domů. Do jeho vzniku přímo v jednom z věžáků se zapojila řada dobrovolníků i spolek Halda. Jedná se o první muzeum sídlištního celku v Česku. Pozoruhodné je i tím, že v něm stále žijí lidé.

Psal se rok 1953, když Kladno kvůli nedostatku bytů začalo se stavbou unikátních věžových domů architekta Josefa Havlíčka. O čtyři roky později se stala šestice věžáků vysokých téměř padesát metrů zdejší dominantou. „Je to úlet, postavit takhle velké baráky. Na svou dobu jsou monumentální, obří,“ komentuje stavby architekt Jan Žalský. 

Společně s kulturním centrem a obchodním domem byly věžáky součástí nového sídliště. V domech bydleli především zaměstnanci kladenských dolů a hutí. První rodiny se tam přistěhovaly už v roce 1956. Ve své době se věžáky staly symbolem luxusního bydlení. Stavby, které patří městu, jsou nemovitou kulturní památkou.

Střešní terasa i kryt civilní obrany

Nové muzeum představí příběh sídliště i jeho hlavního architekta Havlíčka. Město nechalo v jednom z věžových domů opravit vstupní halu včetně replik původních lamp, expozice o výstavbě je v suterénu, kde se promítá film se vzpomínkami pamětníků. Návštěvníkům je též přístupný kryt civilní obrany s dobovým vybavením a střešní terasa. 

Události v kultuře: Muzeum věžáků v Kladně (zdroj: ČT24)

„Návštěvníci vstupují přes vstupní halu, pak se jdou podívat do expozice. Potom se půjdou podívat do krytů civilní obrany,  do vzorového bytu a nakonec na střechu,“ popisuje předseda spolku Halda Roman Hájek.

Podle Hájka je podoba Muzea věžáků Kladno dána tím, že se celý tým do přípravy zapojil s velkým nasazením od rešerší až po detailní podobu expozice. „Skutečně jsme to brali s velkým nadšením,“ zdůraznil Hájek. Náklady byly kolem dvaceti milionů korun.

Do atmosféry 50. let minulého století zájemce vtáhne byt, kde jsou repasované původní vestavěné skříně i kuchyňská linka, dobový nábytek pochází od řady dárců. Interiér přesně kopíruje původní podobu bytu včetně oken i barev stěn, dveří i dalšího vybavení. 

Ještě letos by v domě, kde vzniklo muzeum, mělo podle tajemníka kladenského magistrátu Zdeňka Slepičky vzniknout také návštěvnické centrum spojené s pracovištěm magistrátu, kde bude možné například ověřit dokumenty a využít služby Czech Point. Další fází pak má být stavba vyhlídky na střeše, zřejmě v roce 2021.