Přehrajte si v iVysílání: Jiřina Bohdalová v němé grotesce, Televarieté i na stopě zločinu

Jiřina Bohdalová ztvárnila na obrazovce desítky rolí. Objevila se v dramatických inscenacích, pohádkách, televizních komediích i kriminálních příbězích. A účinkovala samozřejmě i v zábavních pořadech, v čele s Televarieté. Připomeňte si, u příležitosti hereččiných devadesátin, které slaví 3. května, šíři jejího talentu prostřednictvím videí z televizního archivu. Jak těch často reprízovaných, tak těch, která zas tak známá nejsou. Devadesátiny Jiřiny Bohdalové také připomíná Česká televize ve svém programu.

Přihlaste své televizory (1956). Miloš Kopecký, Jiřina Bohdalová a Stella Zázvorková v němé grotesce s návodem, jak si načerno (ne)napíchnout televizní signál. Adresovaná byla neplatičům televizních poplatků.

Přihlaste své televizory (zdroj: ČT24)

Čertouská poudačka (1966), režie: Miloslav Zachata. Josef Bek a Jiřina Bohdalová v podkrkonošské pohádce o kapelníkovi, který pro úspěch upsal čertu duši, a o chytré dívce, která čerty přelstila.

Čertouská poudačka (zdroj: ČT24)

Fantom operety (1970), režie: Zdeněk Podskalský. Jiřina Bohdalová a Lubomír Lipský v zábavné parodii na operety třicátých let.

Taková normální rodinka (1971), režie: Jaroslav Dudek. Do rodinky, kde rozhodně nikdo není normální, zapadla i Jiřina Bohdalová. V díle s názvem Výročí se přišla domoci svého práva na alimenty.

Taková normální rodinka: Výročí (zdroj: ČT24)

Tetička za všechny peníze (1973), režie: Petr Shulhoff. V malé televizní komedii o podnikavé tetičce, která by se ráda vdávala, se sešly velké herecké hvězdy. Kromě Jiřiny Bohdalové také Vladimír Menšík nebo Jan Libíček.

Tetička za všechny peníze (zdroj: ČT24)

Štafle (1974), režie: Viktor Dusil. Jiřina Bohdalová a Vladimír Menšík v situační komedii o manželích uvězněných v bytě.

Štafle (zdroj: ČT24)

Chalupáři (1975). V oblíbeném seriálu „dva chlapy v chalupě“, tedy Jiřího Sováka a Josefa Kemra, doplňovala i sousedka Fuchsová v podání Jiřiny Bohdalové.

Chalupáři: Náhradník (zdroj: ČT24)

Parádní číslo (1977), režie: Jiří Krejčík. Jiří Lábus a Jiřina Bohdalová v situační komedii o manželských vztazích.

Parádní číslo (zdroj: ČT24)

Lakovka (1980), režie: Jaroslav Dudek. Co všechno může způsobit jedna bota na hasičském bále? Komedie s Jiřinou Bohdalovou, Jiřím Sovákem, Stellou Zázvorkovou nebo Milenou Steinmasslovou.

Lakovka (zdroj: ČT24)

Rumburak (1984), režie: Václav Vorlíček. Dvoudílný film sleduje osudy čaroděje ze seriálu Arabela. Jiřina Bohdalová si v pohádkovém snímku zahrála učitelku zpěvu.

Rumburak: Život ve věži (zdroj: ČT24)

Španělská paradentóza (1986), režie: František Filip. Petr Nárožný jako staromládenecký zubař a Jiřina Bohdalová coby svérázná zdravotní sestra.

Španělská paradentóza (zdroj: ČT24)

Utopím si ho sám (1989), režie: František Filip. Jiřina Bohdalová si zahrála i v komediálním příběhu o protikladnosti povah, v němž se setkali Vlastimil Brodský a Miloš Kopecký.

Utopím si ho sám (zdroj: ČT24)

Útěk ze seriálu (1989), režie: Hynek Bočan. Ztřeštěné komedie o tom, jak se příběh fiktivní postavy může promíchat se skutečným životem jejího hereckého představitele.

Útěk ze seriálu (zdroj: ČT24)

Přítelkyně z domu smutku (1992), režie: Hynek Bočan. Jiřina Bohdalová v čtyřdílném filmu podle stejnojmenného románu Evy Kantůrkové, inspirovaného jejími vlastními zkušenostmi politické vězeňkyně.

Nadměrné maličkosti: Podfuk (2004), režie: František Filip. Miroslav Donutil, Pavel Zedníček a Jiřina Bohdalová v komedii o dvou „podnikatelích“ v oboru uzavírání manželství.

Nadměrné maličkosti: Podfuk

Poklad na Sovím hrádku (2004), režie: Zdeněk Zelenka. Jiřina Bohdalová jako hodná babička pomáhá dětem proti chamtivé vévodkyni, kterou si v této pohádce zahrála hereččina dcera Simona Stašová.

Poklad na Sovím hrádku (zdroj: ČT24)

Zastřený hlas (2006), režie: Viktor Polesný. Krimipříběh o rodičích, kteří podezírají svou dceru, že si telefonuje s vrahem. V hlavních rolích Miroslav Etzler a Vilma Cibulková.

Zastřený hlas

Ach, ty vraždy! (2010–2012), režie: Zdeněk Zelenka. Jiřina Bohdalová coby svérázná advokátka na penzi, jež se nebojí zločinců ani převleků.

Každý milion dobrý (2016), režie: Zdeněk Zelenka. Jiřina Bohdalová v roli majitelky prosperující firmy, která se stane obětí neprosperujících rodinných vztahů.

Každý milion dobrý (zdroj: ČT24)

Klec (2019), režie: Jiří Strach. Jiřina Bohdalová a Kryštof Hádek v psychologickém dramatu s prvky thrilleru o nečekaném setkání staré opuštěné ženy a mladíka, jenž o sobě tvrdí, že je jejím vzdáleným příbuzným.

Klec (zdroj: ČT24)

Scénky z Televarieté i historky z Všechnopárty

Televarieté. Co se stane, když osamělá žena odpoví na inzerát postaršího muže, značka: Honem domů? Výběr scének připomíná to nejlepší z oblíbeného revuálního pořadu.

Televarieté

Na plovárně (2001). Jiřinu Bohdalovou ve svém pořadu zpovídá Marek Eben.

Na plovárně s Jiřinou Bohdalovou

Za oponou s Jiřinou (2006). Svérázný inspicient Karel Šíp uvádí herečku Jiřinu Bohdalovou a její hosty v pořadu plném scének, humoru i písniček.

Za oponou s Jiřinou

Všechnopárty. Jiřina Bohdalová byla také několikrát hostem v talk show Všechnopárty. Pozvání Karla Šípa přijala v letech 2008, 2012 a 2015.

Dárkový koš pro Jiřinu (2016). Zábavní střihový pořad vznikl jako dárek k 85. narozeninám Jiřiny Bohdalové. Průvodcem je Martin Dejdar.

Dárkový koš pro Jiřinu (zdroj: ČT24)