Příliš rebelská? Turecko zakázalo celosvětový bestseller pro malé děti

Turecké úřady zakázaly prodávat dětským čtenářům celosvětově úspěšnou knihu Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky s odůvodněním, že by mohla mít na mládež škodlivý vliv. Upozornil na to britský list The Guardian. Kniha obsahuje stovku medailonků úspěšných a inspirativních žen a byla přeložena už do 47 jazyků. Kvůli rozhodnutí vládní komise pro ochranu mladistvých se však v Turecku nesmí vystavovat v knihkupectvích a koupit si ji mohou pouze dospělí.

„Některé pasáže v knize budou mít škodlivý vliv na osoby mladší 18 let,“ uvedli členové komise ve svém zdůvodnění. Podle Guardianu jejich krok znamená, že se s úspěšnou dětskou knihou bude v prodejnách zacházet v podstatě jako s pornografií, která také nesmí být vystavována a prodává se jen dospělým.

Sdružení tureckých vydavatelů v oficiálním prohlášení uvedlo, že částečný zákaz knihy představuje ohrožení svobody slova.

Kniha byla přeložena také do češtiny

Kniha Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky, za níž stojí italské autorky Francesca Cavallová a Elena Favilliová, vyšla poprvé v roce 2016 a rychle se stala celosvětově úspěšnou. Dosud byla přeložena do 47 jazyků včetně češtiny.

Vypráví osudy slavných a úspěšných umělkyň, vědkyň, sportovkyň, političek a dalších osobností a má dívky inspirovat a ukázat jim, že i ženy mohou mít velmi úspěšnou kariéru v mnoha nejrůznějších oborech.

„Dívky si zaslouží vyrůstat obklopené inspirativními vzory. Zaslouží si vyrůstat s vědomím, že se mohou stát, čímkoli budou chtít,“ řekla agentuře AFP v reakci na krok tureckých úřadů Cavallová. „Pokud se vláda bojí dětské knihy, která propaguje rovnost, pak to znamená, že takové poselství v dětské literatuře může mít a má nějaký dopad, což mě ještě více motivuje k tomu, abych za něj každý den bojovala,“ dodala.