Filmová upoutávka týdne: Detektiv navzdory Touretteovu syndromu. Norton líčí Temnou tvář Brooklynu

Po mnohaletém úsilí dokončil Edward Norton adaptaci knihy Motherless Brooklyn (česky Sirotci z Brooklynu, ale distributor filmu zvolil překlad Temná tvář Brooklynu), která vypráví detektivní příběh zasazený do kulis padesátých let minulého století. Po dlouhé době Norton opět režíruje, ve snímku si ale i zahrál, a to po boku Bruce Willise, Willema Dafoea a Aleca Baldwina.

Lionel se sice v životě potýká s Touretteovým syndromem, který se projevuje tiky těla i nutkáním vykřikovat, ale našel uplatnění u Franka, který vlastní detektivní agenturu. Ovšem poté, co je Frank smrtelně zraněn a jeden z Lionelových kolegů skončí ve vězení, pouští se Lionel do vlastního vyšetřování, co stojí za Frankovou smrtí.

Film se zakládá na detektivní knize Jonathana Lethema Sirotci z Brooklynu, kterou publikoval v roce 1999. Zatímco jeho román se ale odehrává v současnosti, Norton se rozhodl umístit dění do padesátých let minulého století.

Snahu o zfilmování knihy měl Norton dlouhodobě, už v roce 2005 mluvil o natočení adaptace, ale než produkce skutečně začala, uběhlo ještě mnoho času. Teprve v roce 2014 se zdálo, že se přípravy pohnou, když se Norton stal nejen představitelem hlavní role Lionela, ale ujal se i režie. To nebylo úplně samozřejmé, předtím vedl natáčení jenom jednou, a to v případě komedie Rabín, kněz a krásná blondýna z roku 2000.

Edward Norton
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Neštěstí při natáčení

Samotnou produkci, která odstartovala začátkem loňského roku, pak poznamenala tragédie. Loni v březnu totiž sklep obytné budovy v newyorské čtvrti Harlem, kterou štáb využíval pro natáčení některých scén, zachvátil pozdě večer požár.

„Už jsme končili filmování toho dne a na place byla řada lidí, když si štáb všiml kouře, který na místo pronikal zespodu. Hned jsme zalarmovali hasičský sbor,“ popsali později tvůrci. Při likvidaci ohně ovšem zahynul jeden z hasičů. V důsledku událostí byla produkce filmu na čas přerušena.

Nortonova kariéra měla rychlý start

Zatímco režijně jde pro Nortona o teprve druhé dílo (a scenáristicky je to vlastně debut), herecky je jeho kariéra mnohem bohatší. Pozornost si získal hned svými prvními filmy. V roce 1996 se objevil ve snímcích Lid versus Larry Flynt od Miloše Formana, Všichni říkají: Miluji tě od Woodyho Allena a v kriminálním drama Prvotní strach, které mu za ztvárnění podezřelého z vraždy dokonce hned vyneslo oscarovou nominaci. Další následovala vzápětí za hlavní roli v Kultu hákového kříže.

Jinak mezi výrazná díla v jeho filmografii patří Klub rváčů, Království nebeské, Až vyjde měsíc, Grandhotel Budapešť nebo Birdman, který pro něj znamenal zatím poslední šanci na Oscara. Že se nevyhýbá ani komiksovým velkofilmům, dokazuje Neuvěřitelný Hulk nebo letošní Alita: Bojový anděl z produkce Jamese Camerona.

Ve snímku Temná tvář Brooklynu se představí prvním divákům v září na přehlídce v Torontu a v říjnu na závěr newyorského filmového festivalu. V prosinci se pak má objevit i v tuzemských kinech.