Život Eltona Johna bez sexu a drog. Ruský distributor vystřihl z filmu Rocketman některé scény

UvK: Ruský distributor vystřihl z filmu Rocketman některé scény (zdroj: ČT24)

Film o Eltonu Johnovi se může v Rusku promítat, ovšem bez některých scén. Cenzurované verzi snímku Rocketman, který zachycuje kariéru britského zpěváka, chybí podle ruských médií až dvacet minut včetně homosexuálních erotických scén. Distributor se hájí tím, že scény vystřihl v souladu s ruskými zákony.

Rocketman je název skladby, která Eltona Johna na začátku 70. let proslavila, a magazín Rolling Stone ji před patnácti lety zařadil mezi 500 nejlepších písní všech dob. Jmenuje se tak i životopisný snímek, který ukazuje nejen to, jak Johnova kariéra stoupala, ale i období, kdy slávu přestal zvládat a utápěl se v drogách a alkoholu.

Film zachycuje i jeho homosexualitu a intimní vztah s manažerem. Nejen tyto scény se ale v ruské verzi neobjeví. Novináři, kteří v Rusku viděli Rocketmana v předpremiéře, uvedli, že ve snímku některé scény vůbec nejsou a celková stopáž je o 20 minut kratší. Další novináři si všimli i toho, že film je zkrácen o scény, které zobrazují užívání drog.

„Rocketman byl v ruské distribuci cenzurován. A to jak v dabované, tak v titulkované verzi. Všechny scény s líbáním, sexem a orálním sexem mezi muži jsou vystřižené,“ upozornil filmový kritik Anton Dolin.

Distribuční společnost Central Partnership potvrdila, že v Rusku hodlá promítat film v pozměněné verzi: udělala to prý kvůli ruským zákonům. V zemi už šest let platí zákon o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží, který má ochránit mladou generaci před projevy takzvaného netradičního sexu. Scény společnost vytřihla i přesto, že film vstupuje do kin jako mládeži nepřístupný.

Tvůrci snímku i Elton John tento krok veřejně odsoudili. Reakce se objevila i na oficiálním twitterovém účtu zpěváka: „To, že místní distributor považoval za nutné vystřihnout určité scény a upřel tak publiku příležitost vidět film tak, jak jsme ho zamýšleli, je smutným dokladem toho, v jak rozděleném světě žijeme a jak se stále považuje za nepřijatelnou láska mezi dvěma lidmi.“

Ruské ministerstvo kultury prý s tímto krokem nemá nic společného a žádné změny nežádalo. Odpovědnost za vystřižené pasáže podle něj nese distributor.

Zpěvák už v roce 2015 podpořil sexuální menšiny v Rusku a ohlásil, že by si chtěl s prezidentem Vladimirem Putinem promluvit o jeho „směšných“ názorech na práva homosexuálů. Oba si pak telefonovali.

Do českých kin vstoupil snímek Rocketman 30. května. Podle Unie filmových distributorů ho už v tuzemských kinech zhlédlo téměř 14 tisíc lidí.