Klip týdne: Ben Cristovao jako brazilský jiu-jitsu kid

Od dob, kdy jel Ben Cristovao Bomby, už uplynulo v řekách hodně vody. Finalista Superstar v mezičase muzikantsky hodně vyspěl. Důkazem budiž jeho nejnovější singl Aleiaio (Ale já jo), který se natáčel až v Brazílii.

„Kolo-koloběžka! Gucci-Gucci brejle! Kolo-koloběžka! Štýl! Tečka!“ Kdo by si tenhle rým nepamatoval? Ben Cristovao uměl texty podat vždycky se špetkou humoru a lehkou nadsázkou. Zároveň ke všemu, co dělá, přistupuje i s notnou dávkou pokory. A jak se zdá, vyplatilo se. Dospěl nejen fyzicky, ale i umělecky. 

Cristovao se vedle pěvecké kariéry věnuje i té sportovní, a to velmi úspěšně. Jiu-jitsu dělá na vrcholové úrovni a účastní se turnajů po celém světě. Mezi jeho největší úspěchy patří titul Mistra Evropy před dvěma lety. A jiu-jitsu bylo i hlavním důvodem jeho cesty do jihoamerické Brazílie, přesněji řečeno do Ria do Janeiro, kde se nový klip pod vedením režiséra Piotra Matejkowskiho natáčel.

Slavná metropole je totiž proslulá nejen karnevalem, ale je též mekkou právě tohoto bojového sportu. K účasti v klipu se Cristovaovi podařilo dokonce přesvědčit tamního mistra Antonia Alvese, jenž v něm po vzoru slavného filmu Karate Kid vystupuje jako jeho učitel a mentor. 

Jednat s předákem favely

Spolu s osmičlenným štábem se natáčelo mimo jiné v malebné části Santa Teresa, na ikonické pláži Copacabana a také v jedné z favel, tamních chudinských slumů. Dokonce bylo nutné zajistit ochranu celého štábu a přijetí ze strany místních po dohodě se zdejším předákem. 

„Během prohlídky favely, den před samotným natáčením, jsme najednou zaslechli střelbu, chvíli potom nad námi přelétla helikoptéra, ze které byli vyklonění vojáci v plné zbroji. To nás docela zaskočilo. Naštěstí jsme den poté zjistili, že tímhle způsobem tu často probíhají vojenská cvičení,“ vzpomíná na natáčení zpěvák. 

Videoklip je zároveň součástí spolupráce Bena Cristovaa se značkou Puma, kterou zpěvák od letošního roku navázal. Stejně jako v předchozí sérii PUMA Man on-line videí, která jejich spolupráci odstartovala, je i ve videoklipu reflektováno, že překonávat osobní limity jde i s nadsázkou a vtipem a vždycky prostě stojí za to jít si za svým cílem vlastní, i když možná náročnější, originální cestou.

Ben Cristovao (portugalsky Ben da Silva Cristóvão , *8. června 1987 Plzeň) je český zpěvák, textař, herec, sportovec a písničkář. Jeho matka pochází z Česka, biologický otec z Angoly. Jeho mladší sestrou je stand-up komička Bianca Cristovao.
V roce 2009 byl finalistou talentové soutěže Česko Slovenská Superstar, kde skončil na 7. místě. Ale málokdo ví, že tam původně chtěl zatančit. Zkušenosti získané účinkováním v této soutěži jej motivovaly k dalšímu zaměření na svou pěveckou kariéru.
V roce 2013 byl Ben Cristovao a jeho videoklip Bomby (režie Tomáš Kasal) nominován v kategorii videoklip roku v anketě Český slavík. V tomto roce vydal kromě singlu Bomby také píseň Tělo a Stop. Ben Cristovao se také (společně s dalšími hudebníky jako například David Koller, Dan Bárta, Michael Kocáb, Vojta Dyk) zapojil do projektu občanské aktivity Nikagda nězabuděm, která vyzývala k účasti ve volbách 2013 a varovala před návratem komunistů a inklinací k Rusku.
V roce 2015 vystoupil Ben Cristovao ve vyprodaném Foru Karlín a v roce 2016 získal ocenění Český slavík, a to v kategorii Nejstreamovanější česká skladba.
Cristovao zpívá v češtině a angličtině, vystupuje s koncertní show aktivně v České republice i na Slovensku. Jeho oficiální profil na Instagramu a Facebooku patří k nejúspěšnějším v počtu fanoušků mezi českými interprety.

Několik let byl tváří projektu Seznam se bezpečně. Návštěvami na základních školách aktivně varoval studenty před nástrahami internetu a také radil jakým způsobem řešit případné problémy.

Kromě hudební kariéry je Ben aktivním sportovcem, v posledních letech se věnuje na vrcholové úrovni brazilskému jiu-jitsu a účastní se turnajů po celém světě. 10. září 2016 získal bronzovou medaili ve středně těžké váze (do 88 kg) v souboji zápasníků s bílým pásem na mistrovství Asie. 20. listopadu 2016 získal zlato ve stejné kategorii na prestižním mezinárodním turnaji Madrid Open, opět v kategorii mezi bílými pásy ve středně těžké váze (do 88 kilogramů i s kimonem) a v roce 2017 získal titul Mistra Evropy (bílé pásy).
V minulosti se profesionálně věnoval snowboardingu. Jeho největším úspěchem bylo první místo na Českém poháru série 4x4 v roce 2006.

Diskografie:
Definitely Different (červenec 2010)
Benny Cristo (květen 2011)
Made in Czechoslovakia (19. březen 2014)
Poslední EP (2017)

Zdroj: Wikipedia

Ben Cristovao
Zdroj: ČT24/FB Bena Cristovaa