Avengers na den Země začali zachraňovat planetu

Film Avengers: Endgame měl premiéru (zdroj: ČT24)

První diváci viděli na Velikonoční pondělí jeden z nejočekávanějších filmů letošního roku. Premiéru měl poslední díl Avengers s podtitulem Endgame. Závěr hollywoodské série vstoupí do kin, včetně českých, tento týden ve čtvrtek. Premiéru měl symbolicky na den Země. Právě o její záchranu totiž jde. O vstupenky je rekordní zájem a odborníci odhadují, že komiksový příběh o superhrdinech bude i supervýdělečný.

Úhlavní nepřítel marvelovských superhrdinů Thanos v předchozí epizodě vyhladil polovinu lidstva. Rozhodující bitvu tak musí Iron Man, Hulk nebo Kapitán Amerika vyhrát. A půjde zřejmě o nejsledovanější filmový souboj. Lístky do kin se v předprodeji prodávají nejrychleji v dějinách kinematografie a vypadá to, že Avengers: Endgame by se mohl stát nejvýdělečnějším snímkem všech dob. 

Rekordy trhaly už i předchozí díly této ságy, nejen ve světě, ale i v Česku. První díl nazvaný prostě Avengers vydělal v tuzemsku přes třicet milionů korun a vidělo ho více než dvě stě padesát tisíc diváků. A to byl jen začátek. Zájem o zatím poslední část příběhu Avengers: Infinity War byl trojnásobný, jen v Česku film vydělal sto milionů korun. 

„Podílet se na takovém filmu je jako dostat klíč ke všem dveřím. Máte v něm spoustu skvělých nápadů, scénářů a postav. Je to ale také odpovědnost. Neustále myslet na to, že všechno musí být svěží, novátorské, zkrátka jiné,“ zhodnotil Avengers herec Benedict Cumberbatch.

Na plátně se představuje jako Doctor Strange, společnost mu dělají Robert Downey jr. jako Iron Man, Chris Hemsworth coby Thor, Mark Ruffalo v roli Hulka či Scarlett Johanssonová v převleku Black Widow. Do hlavního padoucha se převtělil Josh Brolin.

„Rádi riskujeme, rádi vyprávíme nové příběhy, rádi děláme věci jinak. Filmy jako tyto ještě nikdy neměly konec. A teď ho ty nejlepší příběhy získávají,“ upozorňuje prezident Marvel Studios Kevin Feige.  

Avengers: Endgame v režii bratří Russoových by totiž měl dát závěrečnou pointu celkem dvaadvaceti marvelovským snímkům. To ale neznamená, že by se časem nemohly oblíbené postavy na plátna vrátit. Hollywoodští filmaři už totiž několikrát dokázali, že oživování pro ně není problém.