Zpátečnictví nemá budoucnost. Behemoth trhají temnotu jako Bibli

Deathmetaloví Behemoth koncertovali v Praze (zdroj: ČT24)

Nový rok začal pro fanoušky tvrdé muziky zostra. Pražské Forum Karlín pořádalo o víkendu koncert extrémního metalu v podání polské kapely Behemoth. Ta patří v současnosti ke špičce žánru. Čtveřice vedená multiinstrumentalistou Adamem „Nergalem“ Darským přivezla českým fanouškům svou poslední desku. Jako předskokani se představili švédští At the Gates.

Jedenáctou studiovou desku Behemoth nazvali I Loved You at Your Darkest. Lásce, která se neodříká ani nejtemnějších stránek, odpovídala při pražském koncertě i jejich show plná ohně, zlověstných kostýmů a okultních rekvizit.

Když posloucháte naši muziku, chci, abyste měli pocit, že za ní stojí skutečný člověk, upřímný ve svém vyjádření. Nechceme být jen perfektní nebo rychlí a tvrdí. Jsme také zranitelní a upřímní.
Adam „Nergal“ Darski

Ve svých textech cituje Darski z Bible, na odiv dává znalost latiny, vysmívá se katolické církvi. Behemot, kterého má kapela v anglické verzi v názvu, je biblická nepřemožitelná obluda, symbolické vyjádření ďábla. Antihrdinové jsou Darského osobní téma, jsou totiž podle něho blízcí lidské přirozenosti. „Vždycky mě přitahovali vyvrženci naší historie a mytologie nejen z křesťanství. Z nějakého důvodu jsou autoritami démonizováni,“ potvrdil frontman i v rozhovoru pro ČT.

Jak narůstala sláva kapely u fanoušků metalu, rostla i nelibost úřadů silně katolického Polska. Rouhačské roztrhání Bible během koncertu zavedlo Darského až před soud. „Dosud jsem všechny procesy vyhrál. I kdybych jeden prohrál, tak jsem pořád vítěz. Jsem proti konzervativismu a zpátečnickému způsobu myšlení. To nemá budoucnost,“ vysvětluje zpěvák svůj čin.

„Jsem tu, abych lidem řekl, nenásledujte mě, ale sami sebe. Otevřete svou mysl, pokládejte otázky, věřte své intuici,“ dodává. Jeho osobně intuice po pětadvaceti letech tvrdé muziky zavedla předloni ke country, i když v temné verzi. Do tohoto nečekaného žánru si odskočil projektem Me and That Man.

Satanista nepotřebuje víru, ale plány

Před osmi lety Darskému diagnostikovali leukémii. Napříč metalovou komunitou se zvedla vlna podpory. V Polsku vedli informační kampaň, která pomohla zvýšit povědomí o nemoci, v zemi následně několikanásobně vzrostl počet dárců kostní dřeně.

Překonat nemoc zpěvákovi prý nepomohla víra, ale plány do budoucna. „Když jsem absolvoval chemoterapii, říkal jsem doktorům, že příští rok v říjnu potřebuju být na turné, a oni si ťukali na čelo,“ nepochyboval prý o dobrém konci.

Nad nemocí opravdu zvítězil a na turné v termínu skutečně s kapelou vyrazil. Ze svých pocitů se vyzpovídal na desce The Satanist.