Recenze: Dub FX roztančil vyprodanou Lucernu

V rámci podzimního evropského turné vystoupil v úterý ve Velkém sále Lucerny australský umělec a performer Dub FX se svými přáteli. Několik měsíců beznadějně vyprodaný koncert patřil bezesporu k tomu nejlepšímu, co mohli čeští diváci letos navštívit.

Ještě před večerním vystoupením v Lucerně se Dub FX v rámci natáčení videorozhovoru představil na pražské Náplavce, kde fanouškům zahrál dvě skladby na akustickou kytaru jako poděkování za vyprodaný koncert. Ti, kdo měli štěstí a dostavili se včas, se mohli příjemně naladit na večerní show.

Když děláš hudbu srdcem

Tu započal úderem osmé hodiny za mixážním pultem Dj Draft. Zhruba půlhodinový elektronický set s prvky reggae a rapu příjemně zpestřil čekání fanoušků linoucích se do útrob pražského paláce. 

V předzvěsti příchodu hlavní hvězdy večera ho na pódiu vystřídal Cade Anderson a spolu s ním se chopil svých nástrojů i zbytek doprovodné kapely sestávající z trumpetisty Adriana Astro Pergera, basáka Evana Tweedieho a hlavního hosta turné, saxofonisty Mr. Woodnotea. 

Již od začátku byla pětice evidentně dobře naladěna. Energií sršící elektronické sety nesoucí se na vlně reggae, hip hopu a drum'n'bass fanoušky natřískanou Lucernu správně napumpovaly a ti to dávali svými bouřlivými ovacemi jasně znát.

Kapela plynule a bez zbytečných přestávek navazovala na jednotlivé skladby, sestávající jak z novinek jako Shine Like a Star či Get Down, tak hitovek jako So Are You, Fly With Me nebo asi nejznámější Flow, které z Dub FX učinily hvězdu první velikosti.

Dub FX a Cade Anderson během vystoupení v pražské Lucerně
Zdroj: ČT24/Markéta Janáková

Jednotlivé skladby doplňoval svými improvizovanými rýmy Cade Anderson, čímž jim dodával ještě větší drive, a svými skvostnými saxofonovými sóly přispěl do mlýna i Mr. Woodnote. Fanoušci nezůstali ochuzeni ani o samostatné vystoupení hlavní hvězdy, když osamocen na pódiu se svými pedály spustil Dub FX palbu typických loopů a beatů, vytvářel různé zvukové efekty a střídaje hlasy připomněl své začátky. 

Celou show pak zakončil téměř nekonečný set sestávající z mixu skladeb včetně již zmíněné Flow, který Mr. Woodnote dokonce okořenil o známou pasáž ze Simpsonových. Nadšeným a utancovaným návštěvníkům to však nestačilo a vynutili si nezbytný přídavek v podobě Love Someone.

Navrch pak ještě dostali akustickou verzi skladby Love Me Or Not. Balada o ztracené lásce v tomto nezvyklém aranžmá byla krásnou tečkou za dvouapůlhodinovou party plnou tance, improvizace a zlomených beatů. Takhle to vypadá, když někdo rčení „dělat hudbu srdcem“ dotáhne do posledního puntíku. Není divu, že jeho koncerty bývají beznadějně vyprodány. 

Z ulice až do vyprodaných sálů a na pódia světových festivalů

Dub FX, vlastním jménem Benjamin Stanford, se vydal do Evropy s prostým plánem – bydlet v dodávce, procestovat svět a vystupovat na ulici. 

„Mým plánem nebylo získat slávu, jen cestovat a získat inspiraci. Rád míchám všechny žánry – jazz, reggae, hip hop, sambu, drum and bass, dubstep, prostě jak to v ten moment cítím, a to je ta krása toho, co dělám,“ přibližuje svůj přístup Benjamin a pokračuje: „Hodně dávno jsem se rozhodl, že chci, aby si mě lidé pamatovali jako někoho, kdo světu dává nějaké hodnoty, a já to mohu udělat tak, že je inspiruji svými texty, i když se to nemusí zdát příliš populární.“

Jak se ale ukázalo, právě to mu získalo onu popularitu. Dosud prodal přes sto tisíc desek, vystupuje na největších festivalech a získal přes 150 milionů zhlédnutí na YouTube. V České republice se představil loni na festivalu Rock for People a letos si mohli fanoušci jeho úchvatné vystoupení užít též na festivalu Mighty Sounds. V rámci letošního evropského turné čeká Dub FX ještě jedna česká zastávka – po sérii koncertů v Polsku se 20. listopadu představí v brněnské Flédě.

Benjamin Stanford (narozený 11. června 1983), známý pod jménem Dub FX, je australský hudebník, performer a celosvětový pouliční umělec.

Narodil se v St Kildě v Melbourne v Austrálii. Na začátku své kariéry zpíval v místní alternativní rockové kapele zpočátku známé jako Twitch (později změnili jméno na NON). V roce 2004 vydali debut Exeunt Omnes, které je jejich jediným albem. Brzy poté se přestěhoval do Itálie, rodiště jeho matky, a začal sólovou kariéru. Jako pouliční umělec vytvářel bohatou živou hudbu s využitím pouze vlastního hlasu podporovaného živými smyčkami a efektovými pedály.

Diskografie:
2004 - Exeunt Omnes
2007 - Live in the Street
2009 - Everythinks a Ripple
2010 - A Crossworlds
2013 - Theory of Harmony
2016 - Thinking Clear

Zdroj: Wikipedia, D Smack U Promotion

Dub FX
Zdroj: ČT24/Facebook Dub FX