Velký audioknižní čtvrtek: Hraničářův učeň, Hipík i Petr Pan žádají o slyšení

Velký knižní čtvrtek se už čtvrtým rokem nezajímá jen na papírové (elektronické) tituly, ale má i variantu pro příznivce audioknih. Od 1. listopadu tak na sebe posluchače upozorňuje jedenáct novinek. K uším „čtenářů“ se pokouší dolehnout audio verze románu Paula Coelha, předloňská kniha roku podle cen Magnesia Litera od Bianky Bellové, příběh herce Tomáše Holého či vzpomínky architekta Martina Rajniše. Poslechněte si ukázky.

Tituly od zahraničních spisovatelů zastupuje třeba americká autorka Chloe Benjaminová, která v románu Věštba rozvíjí myšlenku, jak by se proměnil život, kdyby lidé znali přesné datum své smrti. Pokušení nahlédnout do budoucnosti neodolají v příběhu z roku 1969 čtyři dospívající sourozenci. Všichni si vystačí s hlasem Terezy Dočkalové.

Audiopodobu dostal i první díl fantasy ságy Hraničářův učeň od australského spisovatele Johna Flanagana. Rozvaliny Gorlanu prochází Matouš Ruml.

Herec Martin Pechlát představuje Hipíka. Částečně autobiografický román Paula Coelha, v němž se mladý pár v časech hippies vydává za duchovním poznáním do Nepálu.

Ke stálicím české historické prózy patří Vlastimil Vondruška. Bratrstvo křišťálu je detektivkou z rudolfínské Prahy. Nejen hlavní hrdinku – dceru dvorního alchymisty, která vyšetřuje případ zmizelých peněz a neznámého mrtvého – mluví Eva Josefíková.

Díky Lucii Žáčkové se zase posluchači mohou ponořit do dystopického neútěšného Jezera. Novelu o chlapci, jenž opustí vysychající život u vysychajícího jezera, a vydá se do světa, který není o nic přívětivější, napsala Bianca Bellová. Získala za ni cenu Magnesia Litera.

Nejen děti si rády znovu poslechnou pohádkový příběh o Petru Panovi, vejtahovi, který se rozhodl, že nikdy nedospěje. Jeho dobrodružství přibližuje Otakar Brousek ml., Lukáš Hlavica nebo Antonie Talacková.

Spolutvůrce komediální show Little Britain David Walliams je také úspěšným autorem knih pro děti. V podání Jiřího Lábuse českým posluchačům představuje Malého miliardáře, který se rozhodne chodit inkognito do obyčejné školy, aby si našel kamaráda.

V Česku je s tvorbou pro děti neodmyslitelně spojen Tomáš Holý. Životopis bezprostředního dětského herce z filmů Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny nebo Pod Jezevčí skálou knižně sepsal Holého kamarád Ota Kars. Mluvenou podobu knize Jmenuju se Tomáš vtiskl Aleš Háma.

Pětadvacet tisíc dnů vzpomínek shromáždil architekt Martin Rajniš ve stejnojmenné knize. S pomocí Magdaleny Šebestové vypráví o pouštích, pralesech, vězení i úspěších. V audioverzi vzpomínky autora nové Poštovny na Sněžce nebo Vzducholodi Gulliver v pražském Centru DOX přibližují Jiří Lábus a Jaromír Meduna.

Eliška Hašková Coolidge zase vzpomíná na své dětství v Československu, poúnorovou emigraci a především práci v americké administrativě. Knihu Pět amerických prezidentů, česká babička a já namluvila herečka Jitka Smutná.

Máme rádi víno, přiznávají Rudolf Křesťan, Ladislav Špaček a Ivan Kraus. Audiokniha jejich „úsměvného vyprávění o víně a vinařích“ je záznamem představení z pražského divadla Viola.