Už jsme doma na severu. Uprchlíky tam nesou ledové kry

Kapela Už jsme doma pokřtila desku na ledovém severu (zdroj: ČT24)

Rocková skupina Už jsme doma právě vydává novou desku Kry. Novinku s ledovým názvem odvezla ke slavnostnímu uvedení na souostroví Špicberky, nejsevernější trvale obydlené místo Evropy. Nové skladby hudebníci nedávno představili tamnímu publiku v klubu Huset ve městě Longyearbyen. Album vypráví příběh ledové kry, ale zároveň komentuje situaci uprchlíků, kteří směřují do Evropy.

„Původní představa, která je v podstatě naplněna, je taková, že je to cesta ledu, od toho odlomení od ledovce až po úplné roztání a splynutí s vodou, ze které zase znova vzniknou vločky. Prostě určitý koloběh. Ale potom se mi do toho vloudila situace, která panuje v Evropě, tedy uprchlická krize,“ říká frontman Miroslav Wanek, který byl hostem Událostí v kultuře.

„Viděl jsem fotku takové lodičky uprostřed Středozemního moře, která byla shodou okolností bílá, a na ní byla stovka nebo kolik hlaviček v oranžových oblečcích, a mně to najednou připadalo také jako kra, která roztaje, aniž by si toho někdo všimnul. Někde se odlomila, někde pluje, někam se zase ztrácí a nikdo si toho často vůbec nevšímá. Takže nakonec těch vrstev významu nebo symboliky kry je tam víc,“ pokračuje Wanek.

Novinku kapela pokřtila na ledovém severu Evropy. „Začalo to jako sen hrát na Špicberkách. Proč zrovna tam? Asi jsem dal prst na mapu a řekl jsem si, že tady to vypadá opravdu hodně odlehle, tak jestli pak tam někdo žije? A potom se to nabalovalo trošku jako sněhová koule, když zůstanu u té symboliky, a z toho koncertu se vyklubal regulérní festival, přehlídka české kultury a vědy,“ vypráví frontman kapely.

Kromě rockového koncertu se na Špicberkách hrálo také loutkové divadlo, byla uspořádána výtvarná výstava nebo konference vědců z české polární stanice. V současnosti skupina Už jsme doma představuje novou desku také na koncertní šňůře v českých zemích.