I slam poetry má svého „Mésziho“. Nejlepší slameři vystoupili v Praze

Večer české a maďarské slam poetry (zdroj: ČT24)

Na pražském Výstavišti přednášeli své texty čeští a maďarští moderní básníci. Tuzemskému publiku se představili během mezinárodního večera slam poetry.

„Hlonková, jak jsi zvládla klovnout krůtu /mě to nezajímá, nediskutuj / a zabavuju flašku chlastu / maskovanou jak zubní pastu / celou tubu Fernet Stocku / vrátím až na konci školního roku,“ bavil například publikum na Výstavišti mistr ČR ve slam poetry 2014 Anatol Svahilec vyprávěním učitele o škole v přírodě.

Slam poetry na rozdíl od psané poezie zapojuje okamžitě diváky a jejich reakce jsou součástí vystoupení. České slamery mohli návštěvníci show srovnat s moderními básníky z Maďarska. Své texty říkali v maďarštině. „Dokonce trváme na tom, aby přednášeli ve svém jazyce,“ podotýká organizátor akce Tomáš Kůs. „Profesionální překladatelé přeložili texty dopředu a překlady pak promítáme na plátno,“ vysvětlil, jak posluchači zjistí, o čem autoři na pódiu mluví.

Třetí na světě

Zatímco v Česku se slam poetry stále ještě dostává do širšího povědomí veřejnosti, Maďarům je takový způsob přednášení daleko bližší. „Jsme třetí největší komunitou ve slam poetry na světě,“ upozornil mistr Maďarska ve slam poetry z roku 2017 Péter „Mészi“ Mészáros. Maďarské a české pojetí tohoto žánru je podle něho podobné. „Pocity i lidé jsou tu velmi otevření a expresivní,“ podělil se o dojem z pražského vystoupení.

Projekt Slam Poetry International, který podporuje ministerstvo kultury, už kromě maďarských veršotepců představil tuzemskému publiku slamery z Argentiny, Ghany nebo Německa.  

Na slam poetry exhibici se po Praze mohou těšit v nejbližštích dnech ještě v Českých Budějovicích (26. července), Litoměřicích (28. července) a na Letní filmové škole v Uherském Hradišti (2. srpna).