Nástěnné malby Tibetu může mít 998 lidí doma

Nástěnné malby Tibetu v knize (zdroj: ČT24)

Tibetské nástěnné malby si je možné prohlédnout ve výpravné velkoformátové publikaci. Na světě je jen necelá tisícovka výtisků, každý kus limitované edice podepsal čtrnáctý dalajlama. V Česku jich je k dostání pouze šest. Jeden exemplář si je možné do konce víkendu prohlédnout v Praze.

Kniha Murals of Tibet se docela pronese, váží šedesát kilo. Skládá se totiž z bezmála pěti set stran o šířce až sedmdesát centimetrů. Reprodukce nejstaršího buddhistického umění si ale díky tomu mohou majitelé publikace prohlédnout do nejmenších podrobností.

Tibetské nástěnné malby zachytil fotograf Thomas Laird. „Jezdil více než deset let po Tibetu a fotil malby nejkvalitnější technikou. Občas musel postavit i lešení, aby se k nim dostal,“ popisuje vznik knihy Petr Hromek z pražského centra Tibet Open House.

Jeden z 998 na výstavě

V jeho prostorách mohou zájemci do neděle vidět jeden z 998 exemplářů této knihy, které na světě existují. Každý s osobním podpisem čtrnáctého dalajlamy. Jedním z jeho životopisců je tibetský mnich Yeshi Gawa, který nyní působí právě v tomto pražském centru. Z rodného Tibetu utekl v deseti letech, v Indii poté studoval buddhistickou filozofii.

Na některé tibetské chrámové malby si ale stále pamatuje. „Když jsem byl jako desetiletý v Lhase, navštívil jsem mnohokrát hlavní chrám Džókhang,“ vzpomíná devětatřicetiletý mnich. Kniha má podle něj pro Tibeťany nevyčíslitelnou hodnotu – zaznamenává totiž i obrazy, které vlivem času postupně mizí.

Knihu představil Richard Gere

Nepochybuje, že výpravná publikace je zajímavá i pro Čechy. „Mnoho Čechů se zajímá o indickou kulturu, hlavně o buddhismus. Jeho svatost dalajlama byl navíc blízkým přítelem vašeho prezidenta Václava Havla,“ připomíná.

Václav Havel a dalajlama
Zdroj: (c) Knihovna Václava Havla / Oldřich Škácha

Knihu Murals of Tibet v květnu společně s autorem Thomasem Lairdem představil v New Yorku i jeden z nejslavnějších buddhistů, herec Richard Gere. „O knihu je velký zájem především ve Spojených státech, tam je kopií veliké množství. Ale vypadá to, že i v Čechách najdou velmi rychle své majitele,“ odhaduje Petr Hromek.

Na český trh se dostalo pouze šest výtisků knihy, polovina z nich je už zamluvená. Jeden přijde na necelých tři sta tisíc korun.