Divadelní karanténa: Bývalou nemocnicí v Terezíně se šíří Bílá nemoc

Studenti hrají Bílou nemoc v bývalé terezínské nemocnici (zdroj: ČT24)

V prostorách vojenské nemocnice Terezín propukla Bílá nemoc, naštěstí jen v divadelní podobě. Adaptaci dramatu Karla Čapka pro opuštěnou budovu připravili studenti herectví. Diváci si mohou vybrat, z pohledu které postavy chtějí příběh sledovat.

Bývalá vojenská nemocnice v Terezíně je zavřená už několik desítek let. Mladí herci v ní našli ideální kulisy pro Čapkovu divadelní hru, která byla jedním z jeho literárních varování před nebezpečím nacismu.

Lék na tzv. bílou nemoc, jejíž epidemie vypukne, zná pouze mírumilovný lékař Galén. Odmítne ale léčit majitele zbrojovky barona Krüga a následně i diktátorského maršála, pokud nepřestanou připravovat válku. Tu podoruje i dvorní rada a šéf kliniky Sigelius. Takový boj ovšem Galén nemůže vyhrát.

Záleží na úhlu pohledu

Návštěvníci site-specific představení si volí, z pohledu koho chtějí Bílou nemoc vnímat. Na výběr jsou tři postavy. „Pokud ji uvidí z pohledu Maršála, stanou se v tu chvíli vojáky. Z pohledu dvorního rady jsou doktoři a z pohledu barona pak zaměstnanci zbrojního průmyslu,“ upřesňuje režisér Ladislav Karda. 

Každá z postav provádí skupinu nejen svým příběhem, ale i jinými cestami po opuštěné budově. „Jsou místa, kde se postavy setkávají a v jednu chvíli se sejdou všechny najednou. Ale jinak návštěvníci vidí jenom část, takže se na představení dá jít třikrát a pokaždé uvidíte něco jiného,“ podotýká režisér. 

To vše ovšem platí za předpokladu, že se podaří získat lístky. Divácká kapacita jednoho představení je kvůli náročnosti organizace omezena na 48 lidí. Po stopách nákazy se zájemci, kteří nestihli premiéru 5. července, mohou vydat opět při první repríze 2. září.