S muzikou na rameni. Přelomové boomboxy alias kazeťáky přivedly hudbu do ulic

Výstava představuje nejslavnější kazeťáky (zdroj: ČT24)

Přenosný magnetofon, takzvaný kazeťák, má svůj původ už v šedesátých letech. Ale až o dvacet let později se stal opravdovým hitem amerických ulic. Patnáct neslavnějších modelů je teď k vidění na pražské výstavě. Všechny pochází z kolekce sběratele DJ Robota.

Z lásky k hiphopové kultuře se zrodila expozice ghettoblasterů nebo boomboxů, tedy přenosných přehrávačů, které používali američtí hiphopeři na ulicích a udělali z nich kulturní fenomén.

Robert Malý známý jako DJ Robot sbírá mohutné kazeťáky už patnáct let. „Tohle je legendární JVC RC ročník 90, ten byl ve videoklipech různých rapperů, třeba Tupaca,“ upozornil DJ Robot na jeden ze svých nejvzácnějších kousků.

Z Holandska na americké ulice

Velké hudební přehrávače s rádiem, které napájejí baterie (často i více než deset kusů) a které zatíží rameno hmotností až 15 kilogramů, se původně zrodily v šedesátých letech v Holandsku k nahrávání z rádia na kazety. Populární přístroje ale brzy začaly vyrábět také japonské firmy, které opanovaly trh.

V sedmdesátých letech pak přišel zlom. Mládež z amerických velkoměst objevila kouzlo toho, že si svou muziku na kazetách může vzít s sebou ven, a v ulicích měst jako New York nebo Los Angeles se brzy začaly objevovat typické postavy nesoucí si na jednom rameni veliký přístroj.

Nejdřív šlo o hranaté modely v chromu, později se tvary zaoblily a přešly do černého plastu. Největší boom zažily přenosné magnetofony na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Světoví výrobci se tehdy předháněli a nabízeli pět až deset modelů ročně.

„Spousta velkých dýdžejů nahrávala své sety na party v Bronxu. Tahle nová muzika se k lidem ve městě dostávala na kazetách,“ upozornil výtvarník a historik hip hopu Fab 5 Freddy v dokumentu The rise and fall of the boombox (Vzestup a pád boomboxu).

V Česku se magnetofony daly koupit výhradně v Tuzexu nebo si je lidé vozili ze Západu. Postupně byly však boomboxy vytlačeny CD přehrávači a následně dalšími současnými technologiemi.

Dnes se k nim výrobci vracejí v retro kolekcích. A DJ Robota pravidelně žádají filmaři i hudebníci s žádostí o zápůjčku originálů. Výstava v pražském Salonu Joshua potrvá do poloviny července.