Papež František odsoudil mafii. Dobří chlapci se nyní trápí v Divadle Na zábradlí

Divadlo Na zábradlí obsadila mafie (zdroj: ČT24)

Má v dnešní době ještě nějakou sílu lidské slovo? Odpověď se pokouší najít Dobří chlapci. Komediální příběh z mafiánského prostředí uvedlo pražské Divadlo Na zábradlí jako poslední premiéru sezony. Režisérem, autorem textu a scénografie je David Jařab, jehož inscenace Macbeth – Too much blood v uplynulé sezoně získala Cenu divadelní kritiky.

Podle Jařaba, který je vedle Jana Mikuláška dalším kmenovým režisérem Divadla Na zábradlí, byly impulzem ke vzniku představení dvě věci: scénografie soukromých lázní a celkové úvahy o stavu společnosti v Evropě. Rozhodující inspirací se stal skutečný případ, kdy papež František sáhl do vosího hnízda a exkomunikoval z církve mafii.

„Přišlo mi to jako zjevení. Autoritativní organizace s liberálním vůdcem v čele vyobcovává příslušníky organizovaného zločinu, jmenovitě členy své domácí mafie, ze svého lůna. Středověk se střetává se současností na mnoha úrovních a v překvapivých konotacích,“ uvažuje Jařab.

Pak si prý jenom začal představovat, jak tuto informaci asi mohli zločinci přijmout. „Rozhodl jsem se netlačit na žánr a vytvořit mužskou seanci čtyř exkomunikovaných, na první pohled vlastně docela milých a obyčejných lidí,“ pokračuje autor hry.

Současný kontext a humor

„To, že po nich jde policie, to je pro ně normální, ale tohle je zasahuje v intimitě, v rodinném kruhu, v principu jejich myšlení,“ přemýšlí nad psychologií mafiánů kritizovaných papežem. Mafiánské praktiky na jevišti předvádějí Miloslav König, Ivan Lupták, Jiří Vyorálek a Jakub Žáček. Ženský element reprezentují Petra Bučková a Johana Matoušková.

Vznikající zápletka Jařabovi zapadla do současného boje s mafiánskými praktikami na Slovensku i v České republice. Navíc viděl za vším velký potenciál humoru. „Na jedné straně vznikla svého druhu hříčka, doufám však, že dostane v kontextu širší rozměr, zapluje do své doby a stane se něčím více než jen vtipem,“ míní autor.

Papež František od počátku svého mandátu opakovaně odsuzuje italskou mafii. V roce 2014 při návštěvě jihoitalského regionu Kalábrie odsoudil jednu z nejnebezpečnějších skupin organizovaného zločinu v Itálii, mafiánskou organizaci 'Ndrangheta, která působí na jihu Apeninského poloostrova. Papež ji označil za příklad „adorace ďábla“.

Podle agentury Reuters to byl nejsilnější papežský výpad proti organizovanému zločinu od roku 1993, kdy papež Jan Pavel II. tvrdě kritizoval sicilskou mafii. Zločineckou organizaci kritizoval i Benedikt XVI. a František se k poukazování na její zlo vrací opakovaně.