Výtvarník Martin Janecký nachází tvar skla zevnitř

Sklářský výtvarník Martin Janecký vystavuje (zdroj: ČT24)

Liberecký rodák Martin Janecký je jedním z několika málo sklářů, kteří dokáží bez formy vytvarovat realistickou lidskou postavu. Díky znalosti této specifické techniky patří ve svých osmatřiceti letech k nejvyhledávanějším umělcům pracujícím se sklem. Aktuálně jeho díla vystavuje pražská Galerie Kuzebauch.

Janecký vyvíjí techniku, které se říká inside bubble sculpting, tedy tvarování skla zevnitř žhavé baňky. Naučil se ji od umělce Williama Morrise, pro něhož pracoval v Americe.

„Vyfounke se tvar jakési kuželky, do níž udělám díru a přes ni se dostanu různými nástroji, kterými tvar zevnitř vytlačuji. Asistent musí sklo stále držet při takové teplotě, aby se tvar nepohnul,“ popisuje jedinečnou práci se sklem výtvarník. 

Pochází ze sklářské rodiny a už jako třináctiletý začal pracovat ve firmě svého otce. Po střední sklářské škole v Novém Boru odjel do zahraničí. Při práci pro jiné umělce získával nové znalosti. Už patnáct let působí převážně v Americe, kde učí studenty svou techniku. Bez zvládnutí řemeslné práce se podle něho umělci neobejdou. „Řemeslo je v umění hodně důležité,“ nepochybuje. 

Objekty vystavené do 28. května v Galerii Kuzebauch vznikly v Janeckého studiu na Aljašce. Letos se ale sklářský výtvarník stěhuje do Prahy, kde by rád vybudoval vlastní ateliér.