Forman, Kafka, Cimrman a putování za pivem. ČT představuje nové dokumenty

Velký biografický dokument o životě a díle režiséra Miloše Formana, náhled do soukromé korespondence Franze Kafky, putování za pivem, mexickou kuchyní a rybími obry v českých vodách nebo portrét kultovní postavy Josefa Spejbla, která v příštím roce oslaví sté narozeniny. Česká televize ve čtvrtek představila připravované dokumenty na následující měsíce.

Společně s Helenou Třeštíkovou Česká televize zmapuje příběh jednoho z největších světových režisérů Miloše Formana, nahlédne do soukromé korespondence Franze Kafky s jeho celoživotní múzou v dokumentu Kolem Mileny Jesenské nebo si posvítí na jednoho z nejdéle sloužících psychiatrů a psychoanalytiků na světě Radkina Honzáka. ČT nabídne i emotivní portrét mladé Lucky bojující s drogovou závislostí, který nabízí zcela nový pohled na mechanismus spirály, jež vede směrem dolů. 

Současnost i historie

Dohromady Česká televize připravuje 42 nových dokumentů. Kromě konkrétních osudů se zaměří i na společnost v širším kontextu. Upozorní třeba na celosvětový nedostatek zdravotních sester, který má za následek rušení nemocničních lůžek a zavírání celých oddělení, všimne si osudu hasičů, pro něž je nebezpečí nedílnou součástí profese, a dotkne se i skloňovaného tématu inkluze na školách.

Pro milovníky historie ČT připravuje cyklus o snad nejzápornějším hrdinovi nejen desátého století Boleslavovi Prvním, nebo sérii o aférách a skandálech, které narušují idealizovaný obraz první republiky. Kulturně orientované diváky zavede do zákulisí Národního divadla, nového cirkusu nebo Divadla Spejbla a Hurvínka.

S Kamu do Mexika, s Cimrmanem do USA

Rozmanité cestopisy pak zvou na výpravu s kuchařkou Kamu, která po Vietnamu vyrazila do Mexika, po stopách rybích obrů s Jakubem Vágnerem, nebo na výlety po Krásných živých památkách s Miroslavem Vladykou. Poslední cesta čeká populární žluté trabanty. Pivní putování mohou diváci zažít se Zdeňkem Susou a Matějem Ruppertem.

Pokus uspět na americkém kontinentu představí cestopisný snímek Davida Smoljaka. „Dokument Cimrman dobývá Ameriku by mohl odpovědět na otázku, zda je náš humor přeložitelný do angličtiny a zda je přenositelný do jiného než českého kulturního prostředí. Já z toho mám dojem, že ano, ale ne zcela,“ říká duše Divadla Járy Cimrmana Zdeněk Svěrák.

„V loňském roce získaly dokumenty, na kterých se Česká televize podílela, více než dvě desítky festivalových cen. A přivedly do kin a k televizním obrazovkám stovky tisíc diváků. Nejen s tímto závazkem nyní připravujeme dokumenty nové,“ láká diváky generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Minulý týden byl Českým lvem oceněn biografický film Červená režisérky Olgy Sommerové. Mezi nominovanými byly i další snímky České televize, včetně Hranice práce z cyklu Český žurnál mladé autorky Apoleny Rychlíkové, který slavil úspěchy na Cenách české filmové kritiky i na festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě.