Praha má ráda divočinu. Zkrotila by ji zelená trasa od Štvanice na Žižkov

Objevte pražskou divočinu, vyzývá Galerie Jaroslava Fragnera názvem své aktuální výstavy. Upozorňuje na zanedbané lokality metropole, které mají potenciál být významnými rekreačními zónami a ostrovy zeleně.

Zelenou linku napříč pražskými čtvrtěmi Žižkov, Karlín a Holešovice by mohlo vytvořit propojení několika zašlých nebo zatím málo využívaných zelených ploch. K těmto „pražským divočinám“ patří vrch Vítkov, ostrov Štvanice, Rohanský ostrov a Nákladové nádraží Žižkov. 

Lávka z Karlína až do Holešovic

Mohly by se stát příkladem pro využití veřejného prostoru v širším centru Prahy. Dvě z těchto lokalit – Vítkov a Štvanice – už prošly architektonickými soutěžemi. V budoucnu by tato místa měla spojit nová lávka, která povede z Karlína až do Holešovic. 

„Ostrov je rozdělen dvěma komunikacemi: na západní část, z níž jsou pěkné výhledy na Prahu, a klidnější východní část, kde by si člověk měl uchovat pocit, že je na ostrově,“ popisuje vítězný návrh obnovy Štvanice architekt Radek Kolařík.

Na návrhu na obnovu Vítkova se podílel architekt Aleš Steiner. Architekturu, která by žižkovský vrch měla pozvednout, popisuje jako „neviditelnou“. „Ve středu by vznikl výtah, který by zpřístupnil vrcholovou část,“ plánuje.

Téma k diskusi

Fragnerova galerie propojila několik architektonických studií, které čtyřem vybraným lokalitám hledají nové využití. Od studentských prací týkajících se oblastí zatím na pokraji zájmu města až právě po vítěze proběhlých soutěží. Představují je na fotografiích i jako modely.

„Na Rohanském ostrově by mělo dojít ke stavební aktivitě do konce roku, nejpozději začátkem příštího. Na Štvanici probíhají dílčí úpravy už teď. K nejnáročnějším bych zařadila Vítkov a Nákladové nádraží Žižkov,“ shrnula aktuální stav úprav náměstkyně pražské primátorky Petra Kolínská.

Výstava ukazuje lepší využití pražské zeleně (zdroj: ČT24)

Kurátorský výběr projektů navrhuje už zmíněnou zelenou osu, která může být řetězem společenských a kulturních prostor, ale také zajímavou cyklostezkou i pěší trasou napříč širším centrem města.

Pražskou divočinou se zájemci v galerii mohou projít do 18. března, výstavu doplní také odborná debata. Projekty a koncepce pro Vítkov, Štvanici, Rohanský ostrov a žižkovské nádraží budou ještě ale tématem na Landscape Festivalu. Akce o městském veřejném prostoru a městské krajině se uskuteční v Praze od června do září.