Slovenský Indiana Jones. Animovaný Štefánik se vypravil na Cestu do nemožna

Slovenský Indiana Jones. Animovaný Štefánik se vypravil na Cestu do nemožna (zdroj: ČT24)

Milana Rastislava Štefánika čeká velké dobrodružství. V česko-slovenské koprodukci o jednom ze zakladatelů československého státu, ale také vědci a vojákovi vzniká film, který ho zavede na Cestu do nemožna. I když ve snímku s rozpočtem téměř devatenáct milionů korun hrají herci, bude animovaný.

„Říkáme tomu filmu mélièsovské dokudrama,“ prozradil režisér Noro Držiak s odkazem na slavného průkopníka kinematografie Georgese Mélièse, který v roce 1904 natočil také krátkometrážní Cestu do nemožna. Stejným rokem začíná Štefánikův filmový příběh. „Držíme se historických událostí. Mapujeme jeho život od příchodu do Paříže až po jeho smrt,“ potvrdil Držiak.

Před dvěma lety se jako spolurežisér podílel na noirovém animovaném dokumentu o jiné velké slovenské osobnosti - Ľudovítu Štúrovi. „Štefánik mě zaujal svou vnitřní silou a odhodláním jít za vlastním cílem. Měl sen, který chtěl naplnit,“ prozradil, proč si pro film vybral další výraznou postavu slovenské politiky.

Astronom, politik, cestovatel

Filmaři v těchto dnech natáčejí Štefánikovu návštěvu observatoře ve francouzském Meudonu, kam se čerstvě promovaný astronom vydal za dalším poznáním. K profesi vědce přidal Štefánik během svého nedlouhého života (zemřel v 38 letech) ještě cestovatele, pilota, generála nebo politika.

Jako první Slovák podnikl v roce 1910 cestu kolem světa. Šestkrát zdolal Mont Blanc. Pracovně pobýval v severní Africe, v Brazílii nebo na Tahiti.

Milan Rastislav Štefánik byl takový Indiana Jones. Chtěli jsme vyprávět jeho příběh poutavou a zajímavou metodou, přiblížit ho mladým divákům.
Michael Kaboš
producent, kameraman

Příběhem provází filmař Otakar, který se Štefánikem cestuje po celém světě a točí o něm dobový dokument. Hraje ho český herec Petr Vaněk. Štefánika ztvárnil Slovák Tomáš Mischura.

Trikový film

Všechny scény se natáčejí ve studiu před zeleným pozadím, což vyžaduje značnou představivost. Cesta do nemožna bude trikový film, s výjimkou nutných rekvizit se vše doplní až v počítači.

„Používáme fotografie nebo 3D modely, z nichž vytváříme výtvarný obraz, který pak vypadá trochu malovaně,“ popsal výslednou podobu snímku režisér. Kameramanem a zároveň producentem je Michael Kaboš, který se mimo jiné podílel na filmové adaptaci Aloise Nebela.

Na natáčení má štáb třicet dní. Práce na postprodukci ale zabírá celý jeden rok. Premiéru by měl mít snímek příští rok na jaře, u příležitosti stého výročí Štefánikovy smrti. Zemřel v květnu 1919 při letecké havárii. Událost obklopují dohady, zda šlo o atentát. Filmaři se ve snímku nepřiklánějí k žádné konspirační teorii.