Poslední potlesk. Slovensko se rozloučilo s Mariánem Labudou

Slovensko se rozloučilo s Mariánem Labudou (zdroj: ČT24)

Do Slovenského národního divadla přišly uctít památku Mariána Labudy desítky jeho kolegů a obdivovatelů. Rozloučili se tak s tímto filmovým a divadelním hercem, který zemřel minulý pátek.

Během téměř dvou hodin slavného představitele komických i dramatických rolí připomínaly nejen přítomné osobnosti, ale také promítané ukázky z jeho filmů. Smuteční ceremoniál zakončil potlesk vestoje.  

„Byl jsi pro mě šarmantním mužem. Mužem, který byl od pánaboha obdařen velkým talentem, humorem, velkou dávkou energie, velkýma krásnýma očima vášnivého muže, v nichž se vždy jako by třpytila kapka slzy,“ adresovala krásná slova svému zesnulému kolegovi a příteli herečka Emília Vášáryová. 

Milan Kňažko, který spolu s Labudou a Milanem Lasicou vystoupoval několik sezon ve hře Kumšt, Labudovi poděkoval, že mu nahrazoval jeho blízké. „Moji bratři po okupaci v roce 1968 emigrovali a velmi mi chyběli. Děkuji ti, žes je pomáhal nahradit,“ uvedl Kňažko.

České herce na rozloučení zastoupil například Boleslav Polívka. S Labudou točil komedii Roming, potkávali se ale i při práci na divadle. „Marián měl interview, přišla paní redaktorka a říkala potichu, pravděpodobně abych to neslyšel: ‚On je na vás někdy ten pan Polívka trošku takový protivný, viďte?‘ A Marián řekl: ‚Paní redaktorko, celý život touží po tom, aby byl malý a tlustý. Nikdy se mu to nepovedlo. Odpusťme mu to,‘“ pobavil Polívka přítomné připomínkou Labudova smyslu pro humor.  

Posledního rozloučení se účastnila také expremiérka Iveta Radičová, věnec k rakvi položili vojáci čestné stráže prezidenta Andreje Kisky.