Inspiruje mě schizofrenie i hokej, říká mistr českého slamu

Mistr slamu Dr. Filipitch hostem Událostí v kultuře (zdroj: ČT24)

Nejlepším českým interpretem slam poetry se stal Dr. Filipitch, vlastním jménem Filip Koryta. V sobotním finále mistrovství ČR dokázal přesvědčit náhodně vybrané porotce z publika, že právě jeho přednes vlastních básnických textů byl nejpoutavější. O titul se ucházelo 13 slamerů, kteří postoupili z jednotlivých krajských kol.

Všichni finalisté mohli představit dvě svá díla, s každým se museli vejít do tříminutového limitu a nesměli používat žádné rekvizity. Dr. Filipitch zaujal textem o úskalích psychického zdraví a partnerského života.

„Často se nechávám inspirovat tím, co studuji, to je psychologie, takže první text se týkal paranoidní schizofrenie. A pak se rád nechávám inspirovat naprosto vším, třeba nedávno jsem šel na hokej, protože jsem si řekl, že bych mohl napsat slam o hokeji, davové psychóze a podobně,“ říká Dr. Filipitch, který byl hostem Událostí v kultuře.

Jeho vítězství bylo přesvědčivé, získal 194 bodů z 200 možných a vysloužil si dlouhé ovace svých soupeřů i vyprodaného sálu pražské MeetFactory. O prvenství se ucházelo 13 slamerů, kteří postoupili z krajských kol.

Český slam se nebere vážně

Český slam je oproti zahraniční specifický především tím, že i vážnější témata přednášených básní jsou většinou podávána hravě a odlehčeně. Jednotliví vystupující se neberou příliš vážně a nebojí se před diváky „shodit“. Jejich humor je často nekorektní až zcela černý.

Porotce i zbytek publika se slameři snaží zaujmout vtipnými rýmy, nečekanou pointou nebo schopností improvizace. Mezi letošními finalisty však byli improvizátoři ve výrazné menšině, v posledních letech sklízí úspěchy spíše pevně vystavěné texty.

Přesto mezi vrcholy večera patřila také improvizovaná milostná báseň, psaná na základě zadání z publika detektivem Sherlockem Holmesem prezidentu Miloši Zemanovi.

Neoddělitelnou součástí vystoupení slamerů je i mimika, pohyb po jevišti a komunikace s posluchači. Zatímco slameři v cizině často čtou své básně z papíru, čeští obvykle mluví spatra.

Slam poetry je v Česku stále populárnější. Po celý rok se pořádají různé přátelské exhibice, slam má své místo také v doprovodných programech řady hudebních nebo literárních festivalů. Účast v kvalifikačních kolech, která se konala v deseti krajských městech, byla letos rekordní, své texty přišlo představit přes 150 autorů.

Na podobném principu jako v Česku fungují soutěže ve většině evropských zemí. Nadstavbou je pak celoevropský šampionát European Slampionship pro vítěze národních kol, který se koná pokaždé v jiném evropském městě. Letos se uskutečnil v Bruselu, kde Českou republiku reprezentoval dvojnásobný český mistr Rimmer.