Martin Kohout se stal letošním laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého

Cena Jindřicha Chalupeckého: záznam slavnostního ceremoniálu (zdroj: ČT24)

Letošním laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého se stal třiatřicetiletý Martin Kohout. Na výstavě finalistů ceny představil dílo na pomezí krátkého filmu a videa, jehož tématem je práce v noci a její souvislosti – společenské, psychické i ekonomické. Podle mezinárodní poroty ve své tvorbě reaguje na složitost života v době překotných technologických a společenských změn.

„Tím, že zobrazuje naše intimní vztahy ve světě, v němž se zdají být ztracené, vnáší Kohout do díla osobní rovinu a nově vymezuje roli tvořivosti v dnešní společnosti,“ uvedla porota ve společném vyjádření.

Kohoutův přístup dává podle poroty vyniknout odcizujícím i tvůrčím aspektům technologií. Slavnostní ceremoniál proběhl v neděli večer v brněnském kině Scala v režii držitele Českého lva a ceny European Film Awards Tomáše Luňáka. Přímý přenos z vyhlášení odvysílala Česká televize na svém kanále ČT art.

Portréty finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého (zdroj: ČT24)

Všichni finalisté letošního ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého – kromě vítězného Martina Kohouta to jsou také Romana Drdová, Dominik Gajarský, Richard Loskot a Viktorie Valocká – vystavují své projekty až do 14. ledna 2018 v Pražákově paláci Moravské galerie v Brně. 

Nese jméno výtvarného teoretika a historika umění (1910–1990). Udílí se od roku 1990 z podnětu dramatika a bývalého prezidenta Václava Havla, básníka a výtvarníka Jiřího Koláře a malíře Theodora Pištěka.