Příběh služebnice je v audioknize o kapitolu delší

Příběh služebnice vychází jako audiokniha v češtině (zdroj: ČT24)

Dystopický Příběh služebnice vychází podruhé v českém překladu, na konci listopadu bude k dostání také jako audiokniha. Román napsala v roce 1985 kanadská autorka Margaret Atwoodová a v současnosti se k němu opět obrací pozornost čtenářů – nejen kvůli úspěšnému seriálovému zpracování, ale také, míní spisovatelka, proto, že realita od fiktivního příběhu není už tak vzdálená.

Příběh služebnice se odehrává v ne blíže určené, ale v nedaleké budoucnosti Spojených států, v níž se země svobody proměnila v republiku s klerofašistickým režimem, který volá po návratu k tradičním hodnotám. Země se potýká s ekologickými katastrofami a ztrátou plodnosti, takže ženy, které ještě mohou mít děti, jsou určeny jako „služebnice“ pro rození dětí ve vybraných rodinách. 

„Ta kniha je jako zlý sen, který si ale chcete nechat zdát až do konce, protože vás zajímá, jak dopadne. Pak jste ovšem rádi, že se z něho můžete probudit,“ shrnula své dojmy Zuzana Kainarová, která Příběh služebnice pro audioverzi namluvila, spolu s Martinem Myšičkou. 

Zuzana Kainarová a Margaret Atwoodová s audioknihou Příběh služebnice
Zdroj: OnHotBook

Dopsaná kapitola

Audiokniha vychází u vydavatelství OneHotBook a podle jeho ředitele Martina Pilaře nabízí oproti klasickému knižnímu vydání něco navíc: „V americké audioknize dopsala Atwoodová poslední kapitolu, v českém překladu knihy není, ale bude součástí audioknihy.“ 

Atwoodová patří k nejoceňovanějším spisovatelům současnosti, opakovaně se o ní spekuluje jako o možné laureátce Nobelovy ceny. Příběh služebnice napsala před více než třiceti letech, přesto ho vnímá jako aktuální. „Když se Donald Trump stal prezidentem a Mike Pence viceprezidentem, mnoho lidí uvidělo novou hrozbu, a Příběh služebnice se tak přiblížil realitě. Už to není jenom představa,“ vysvětlila před pár týdny v Praze, kde přebírala Cenu Franze Kafky.

K oblíbenosti románu přispěl i celovečerní film v režii Volkera Schlöndorffa z roku 1990, objevily se v něm Natasha Richardsonová či Faye Dunawayová. Popularitu příběh získal ovšem především v tomto roce díky televiznímu seriálu s  Elisabeth Mossovou v hlavní roli. Série ovládla televizní ceny Emmy a už se připravuje i druhá řada. K té už ale knižní předloha chybí.