První republika se vrací. Temnější druhá řada přináší emancipaci a rychlá auta

První republika se vrací na obrazovky (zdroj: ČT24)

Do programu České televize se přesně za dva týdny vrátí První republika. Děj druhé série se posouvá o osm let do roku 1928. Třináct dílů druhé řady nabídne kromě rodinných dramat rodiny Valentů závody historických vozů, kriminální zápletky i pohled na proměny doby. V seriálu se vedle aktérů první série nově objeví Vladimír Polívka, Stanislav Majer nebo Anna Fialová. První díl uvede ČT1 v pátek 8. září ve 20 hodin.

„Druhá řada je vizuálně atraktivnější, je tam hlavně velká atrakce automobilového závodění. Také je tam ostřejší a vyhrocenější konflikt mezi hlavními postavami než v první sérii, která byla malinko romantičtější a světlejší. Druhá série je drsnější,“ popisuje režisér Biser Arichtev.

Návrat z kriminálu

Ve druhé řadě Jaroslav Valenta (Jiří Vyorálek) opouští vězení a snaží se vrátit do rodinné firmy. Tam o něj ale nikdo nestojí, spíše by rádi, aby odešel na venkov hospodařit s otcem Aloisem (Jan Vlasák). Bratr Vladimír (Ján Koleník) vede povoznictví, kde těží především z kontaktů získaných za války ve Francii. Jaroslav se ale nehodlá svých práv jen tak vzdát a je odhodlaný získat zpět osobní pověst, respekt i úspěch v obchodu.

„Jaroslav se vrací s vizí budoucnosti, s osmiletou zkušeností z kriminálu. Získat zpátky alespoň pozornost svých dcer je jeho největším cílem,“ prozrazuje Jiří Vyorálek. A Ján Koleník doplňuje: „Vladimír se usadil. Po soukromé stránce je spokojený. Všechno ale zkomplikuje příchod bratra, se kterým se vrací všechen diskomfort ve firmě i v rodině.“

Mezníky doby

V druhé řadě se objeví mnoho nových postav a nových hereckých tváří, především Anna Fialová a Brigita Cmuntová, které hrají již dospělé dcery Jaroslava a Kláry Valentových, Stanislav Majer jako tvrdý a nekompromisní podnikatel Hans von Lippi, nebo Vladimír Polívka jako poručík Jan Andrle.

Natáčení dobového seriálu odpovídal také výběr lokací, do kterých se filmaři vydali. Podívali se například do Kutné Hory, do zámků ve Zruči nad Sázavou, ve Veltrusech nebo do Ploskovic. Tvůrci se rovněž zaměřili na mezníky doby, jakými byly třeba oslavy desátého výročí existence republiky, začínající ženská emancipace nebo rozvoj automobilismu.

„Z producentského hlediska je práce na rodinné sáze zlatým hřebem. Člověk se tak nějak s tou rodinou sžije. Dobové projekty mají zároveň ještě přidanou hodnotu v tom, co všechno se člověk naučí a dozví,“ říká kreativní producent První republiky Jan Maxa.

„Vycházíme z dobových reálií, ale posunujeme je dál, snažíme se o moderní vizuálně krásný seriál, atraktivní pro současný vkus,“ láká diváky autor projektu a producent Filip Bobiňski. První díl druhé série uvede první program České televize v pátek 8. září ve 20 hodin.