Dovolená v Protektorátu pokračuje v továrně. ČT se vrátila do éry páry

ČT natáčí dokumentární show Dovolená v éře páry (zdroj: ČT24)

Česká televize natáčí druhou řadu dokumentární reality show Dovolená ve starých časech, tentokrát s podtitulem Dovolená v éře páry. V Muzeu starých strojů v Žamberku právě parta dobrovolníků prožívá průmyslovou revoluci doslova na vlastní kůži. Cílem projektu je ukázat, jak by dnešní člověk v této době obstál. Dobrovolníci nastoupili v továrně z 19. století jako dělníci do kovovýroby.

Aktéry dva měsíce trvajícího projektu jsou tři pětičlenné týmy o deseti mužích a pěti ženách, ve věku od 15 do 63 let. Čekala je skutečná dvanáctihodinová pracovní směna, týdenní mzda odpovídající odvedené práci, dobové oblečení i jídlo, které je potřeba nakoupit a uvařit. V továrním areálu nejen pracují, ale také bydlí.

„Během 14 dnů se dostali na úplné fyzické dno, takže po prvních dvou týdnech jsme jim malinko zvýšili peníze,“ prozradila autorka projektu a režisérka Zora Cejnková.

Reálné situace

Účastníci se během natáčení zapojí do boje za vyšší mzdu, zakusí česko-německé národnostní napětí, boj za jazyková práva, četnický zákrok nebo policejní vyšetřování politických deliktů i skutečný detektivní případ.

Dovolená ve starých časech
Zdroj: ČT

Veškeré dění nepřetržitě sledují kamery. Děj v továrně posouvají kupředu najatí herci, kteří v různých rolích, jako je třeba továrník, staví „dělníky“ před nové vypjaté situace. Nikdo předem neví, jak aktéři dopadnou, televizní štáb do ničeho přímo nezasahuje.

„Příběh plně odpovídá dobovým reáliím a všechny akce, které soutěžící zažijí, mají historický podklad. Pracujeme se skutečnými novinami, články i fotografiemi tehdejší doby. Pořad bude rovněž doprovázet komentář, který historické souvislosti ukotví,“ vysvětluje kreativní producentka Lenka Poláková.

S pěnou, nebo bez

Dovolená v éře páry se odehrává v Muzeu starých strojů a technologií v Žamberku. Počátek druhé řady je zasazen do roku 1866, kdy se u Hradce Králové strhla největší bitva, která byla svedena na našem území.

Jako odborný poradce je tvůrcům k dispozici historik Vratislav Doubek, který dohlíží i na věrohodnost exteriérů a přesnost scénářů. „V průběhu natáčení se vynořují detaily, které i historika zaskočí, například jestli v polovině 19. století točili pivo s pěnou. Pokoušel jsem se volat do několika muzeí piva a pivovarů, ale kupodivu mi nikdo nebyl schopen odpovědět,“ popisuje historik.

Jak dnešní člověk zvládne život v éře páry, se divák dozví v osmi dílech, které se na obrazovkách objeví v průběhu příštího roku. První řada projektu nazvaná Dovolená v Protektorátu získala před dvěma lety stříbro na mezinárodní soutěži Eurovision Creative Forum v Berlíně.