V Hradci Králové začíná Hip Hop Kemp, policie omezí dopravu a posílí hlídky

V Hradci Králové začíná Hip Hop Kemp (zdroj: ČT24)

V Hradci Králové startuje festival Hip Hop Kemp, největší podnik hiphopové kultury u nás. Pořadatelé očekávají, že akce podobně jako v minulých letech přiláká přes 20 tisíc lidí, včetně příznivců ze zahraničí. Akce má až do soboty nabitý program, největší hvězdou ročníku je americký rapper a herec Common.

Festival začal zahřívacím večerem už ve středu večer. Hlavní program vypukne ve čtvrtek, kdy vystoupí třeba Masego, který spojuje hip hop, house a jazz, nebo česká stálice Vladimir 518.

Hvězdou ročníku je americký rapper Common. Kromě hudby se věnuje herectví a politickému aktivismu. Je držitelem Grammy nebo Oscara za píseň Glory, kterou nazpíval s Johnem Legendem pro film Selma.

Festival zároveň znamená jistá omezení pro město, policie oznámila, že v okolí upraví dopravu. „V ulici Jana Černého bude snížena rychlost na 30 kilometrů v hodině a platit bude zákaz zastavení. Ten bude také platit v Piletické ulici od křižovatky s ulicí Pouchovská až po ulici Jana Černého,“ uvedl Jan Čížkovský z královéhradecké policie.

Doplnil, že návštěvníci budou moci parkovat pouze v areálu letiště. Policie také upozorňuje, že část ulice Jana Černého bude jednosměrná, řidiči by měli v okolí letiště počítat se zvýšeným pohybem chodců.

Policejní posily dorazí z Polska

Na bezpečnost na festivalu dohlédnou posílené policejní hlídky, pomoci přijedou také policisté z Polska. „Tito policisté tu budou jako konzultanti, kteří pomohou při jednání s polsky mluvícími návštěvníky a při řešení případných přestupků,“ informoval Jan Čížkovský.

Policie se zaměří především na dopravu, zvýšený dohled bude mít také v nákupních centrech, kde byly v minulosti potíže s krádežemi.

Loni na festival, který nabídl vystoupení 500 hudebníků, dorazilo 23 tisíc návštěvníků. Během festivalu v areálu zasahovala policie, která zajistila přes tři kilogramy marihuany a v souvislosti s drogovými delikty zadržela 12 lidí, deset z nich obvinila. U zadržených zajistili policisté také přes 200 tisíc korun jako výnos z prodeje drog.

První ročník festivalu Hip Hop Kemp se konal v roce 2002 v Pardubicích, po dvou letech organizátoři akci kvůli potížím s hlukem přesunuli na Stříbrný rybník do Hradce Králové. Kvůli velkému zájmu návštěvníků ale areál nestačil a pořadatelé festival přestěhovali na hradecké letiště.