OFF. Koncertem Swans skončil katowický festival alternativní hudby

Směsice alternativních a experimentálních žánrů se představila na pódiích polského festivalu OFF. Na víkendový program lákala především jména jako PJ Harvey, Feist nebo Boris. Třídenní sérii koncertů pak uzavřelo zhruba dvouhodinové vystoupení kapely Swans, které se zároveň stalo nejdelším koncertem festivalu.

Areál jednoho z nejvýznamnějších alternativních festivalů se letos pro návštěvníky otevřel již podvanácté. Polský OFF se podle deníku The Guardian v minulosti dostal na seznam nejlepších evropských festivalů, a opakovaně tak přivádí zástupy milovníků netradiční hudby.

Na páteční program nalákala návštěvníky mimo jiné kanadská písničkářka Feist, která v Polsku vystoupila vůbec poprvé, nebo post hadcorová kapela Shellac. Sobotním tahákem byla britská zpěvačka PJ Harvey, která věnovala velkou část koncertu skladbám ze svého nového alba The Hope Six Demolition Project.

Poslední den festivalu obohatili umělci jako folkový písničkář americký Conor Oberst, který mezi písničkami pobavil své publikum i několika jízlivými poznámkami na účet vládnoucích autorit v Polsku i USA. Na své si přišli i fanoušci tvrdší hudby, kteří si mohli vychutnat třeba vystoupení japonské kapely Boris.

Pro fanoušky nejednoduchých řešení

Jedním z nejvýraznějších interpretů byla v neposlední řadě americká kapela Swans, která na pódiích katowického festivalu nestála poprvé. Jedno vystoupení zde odehráli již v roce 2012. Tentokrát pro jejich koncert pořadatelé vyhradili více než dvě hodiny času. Experimentální noise-rocková formace, která letos oznámila své poslední turné, tak zakončila hudební program víkendu.

Během víkendu se na čtyřech pódiích vystřídalo téměř devadesát interpretů a celkový program doplnila také série přednášek a čtení na literární scéně. Nechyběla ani projekce dokumentárních filmů. Festival se dlouhodobě snaží přinést rozmanitý program ve všech směrech a prezentuje se heslem „Jít po proudu je jednoduché, ale my nejsme fanoušky jednoduchých řešení“.